x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Patru întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a lua orice decizie dificilă

Patru întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a lua orice decizie dificilă

de Redacția Jurnalul    |    04 Ian 2025   •   19:20
Patru întrebări pe care trebuie să ți le pui înainte de a lua orice decizie dificilă

Dacă ați fost vreodată blocat într-o situație grea, întrebându-vă care este decizia corectă sau cel mai bun lucru de făcut, este util să schimbați perspectiva.

Este vorba, în special, despre cei cărora le este greu să aibă grijă de ei înșiși, cum ar fi femeile tinere care își dedică timpul copiilor și simt o adevărată pierdere de identitate. Poate fi greu să știi cel mai bun lucru pe care trebuie să-l faci pentru tine, în afara responsabilităților tale de soție și mama, scrie Michelle Horton pe site-ul yourtango.com

„Și, prin tine, mă refer la mine, pentru că așa s-a derulat viața mea în ultima vreme. Luptând cu decizii dificile, încercând să-mi găsesc propriile nevoi și definindu-mi limitele în căsnicie și în viață. Toate acestea îmi cer să-mi privesc viața dintr-o perspectivă mai largă - știți voi, chestia cu pădurea pentru copaci.”, adaugă Horton.

Iată cele patru întrebări pe care trebuie să vi le puneți înainte de a lua orice decizie grea.

1. Ce sfat aș da cuiva drag

Într-o lume ideală a minților sănătoase și a inimilor deschise, ne-am iubi pe noi înșine la fel de mult cum ne iubim copiii și soții. Dar dacă chestiunea iubirii de sine pare contra-intuitivă, încercați să priviți situațiile dintr-o altă perspectivă:

Dacă cineva pe care îl iubesc s-ar afla în această situație - cum ar fi sora mea, prietena mea cea mai bună sau mama mea? Mi-aș dori ca acea persoană să fie în această situație? Ce sfat aș avea pentru ea?

2. Ce aș vrea să facă copiii mei

Pentru mine, este deosebit de evident atunci când privesc printr-o lentilă maternă. Fiul meu se uită la mine, absorbindu-mi comportamentele și alegerile ca fiind programarea lui „normală”. 

A te întreba ce ai vrea să facă copiii tăi înainte de a lua o decizie dificilă își are rădăcinile în ideea de busolă morală sau de sinele superior. Făcând acest lucru, vă conectați la o perspectivă mai altruistă și etică pentru a vă ghida alegerea.

 Un studiu din 2019 publicat în „Contemporary Educational Psychology” a constatat că adesea prioritizați valori precum integritatea, bunătatea și bunăstarea pe termen lung pe care doriți să le insuflați copiilor dumneavoastră.

Ce fel de exemplu vreau să dau? Ce aș vrea să facă fiul meu în această situație? Când mă gândesc: „Ce aș vrea să facă Noah?” pot vedea cum să practic ceea ce predic și să fiu cel mai bun eu al meu.

3. Dacă aș fi personajul principal dintr-o poveste, ce ar face acel personaj?

Fii eroul. Dacă viața ta ar fi o carte sau un film, iar tu ai urmări desfășurarea ei ca observator, ce ar face personajul tău în continuare? Viața ta este un dezastru și ai fost lovit în plin de provocări și obstacole (ca aproape orice personaj) - și acum ce faci?

A-ți pune această întrebare te încurajează să iei în considerare în mod activ potențialele consecințe ale alegerii tale dintr-o perspectivă diferită. Acest lucru permite o evaluare mai nuanțată a situației și poate duce la o decizie mai chibzuită, în special atunci când te confrunți cu situații ambigue din punct de vedere moral.

O nouă cercetare a concluzionat că această tehnică poate oferi o modalitate structurată de a te gândi la alegeri complexe, forțându-te să iei în considerare motivațiile, obiectivele și rezultatele potențiale ale personajului tău.

Ce face o poveste mai bună? O poveste pe care ai fi mândru să o spui altora? Ce ar face eroina - o eroină puternică, curajoasă, interesantă - în situația ta? Care este următorul capitol?

4. Faci această alegere din dragoste sau din teamă?

Gândește. Analizează. Răspunsul s-ar putea să te surprindă. Atunci când vă întrebați dacă o decizie se bazează pe dragoste sau pe frică, încercați să identificați dacă alegerea dvs. este determinată de motivații pozitive, orientate spre creștere sau de anxietate, nesiguranță și dorința de a evita potențiale rezultate negative. 

Cercetarea din 2021 a constatat că aceasta este o abordare psihologică cheie pentru a lua decizii conștiente și pentru a înțelege emoțiile care stau la baza alegerilor tale.

Sunteți concentrat pe ceea ce veți câștiga sau pe ceea ce veți pierde? Sunteți motivați de inspirația posibilităților sau de teama de necunoscut? Teama de schimbare? Teama de eșec? Rămâi într-o relație din dragoste pentru partenerul/copilul/sinele tău sau din teama de a renunța? (Aceasta este o întrebare bună de pus într-un moment de liniște).

Dragostea ne face să mergem înainte și ne umple inimile. Frica ne menține stagnanți și nefericiți. Asta nu înseamnă că aceste întrebări fac alegerile dificile mai ușoare sau că vom ști imediat ce să facem. Dar, schimbându-ne foarte ușor perspectivele, putem începe să ne îndreptăm într-o direcție sau alta.

×
Subiecte în articol: dragoste teama decizie dificilă