x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pe fuga. Iubirea de durata necesita tratament

Pe fuga. Iubirea de durata necesita tratament

12 Noi 2012   •   08:22
Pe fuga. Iubirea de durata necesita tratament

V-ati intrebat vreodata ce ii tine pe oamenii casatoriti, unul langa altul? V-ati intrebat care e cheia succesului unei casnicii de durata? V-ati intrebat vreodata ce-i ii face pe batranii de 70 de ani sa sarbatoareasca cea de-a 50-a aniversare a casatoriei? V-ati intrebat vreodata care sunt conditiile pe care trebuie sa le indepliniti pentru ca mariajul sa fie unul de durata ? Fireste ca v-ati intrebat. Pe unii chiar va macina chestiunea in mod strident.

SURPRIZA! Dar iata ca, ura !, toate intrebarile noastre au un raspuns. Si, ca de fiecare data, raspunsul vine tocmai de la Americani, mai exact de la psihologii de la "High Research Institute” din California. Dansii au avut amabilitatea de a sapa adanc in chestiune si acum a venit momentul sa ni se destainuie, cu mare pompa. Ca sa stim si noi, muritorii, care sunt rotitele ce invart mecanismul asta greoi.

Situatia se prezinta deci in felul urmator. Intr-un fel in care nici nu mai stii daca sa plangi de amaraciune sau sa razi de bucurie cand te trezesti ca uite, casnicia ta dureaza. Si asta pentru ca verdictul specialistilor taie elanul oricarui om care are pretentia ca e normal. Concluzia psihologilor este deci urmatoarea: "o iubire nu poate dura mai mult de doi ani”. Tot ce sare de acest prag imbraca alte denumiri, precum dependenta, obisnuinta, afectiune, rigoare morala. Iar iubirile de-o viata, sac!, nu sunt decat niste nenorocite manifestari simptomatice ale unor complicatii patologice traduse cel mai adesea prin delir, obsesie, psihoza, instabilitate emotionala.

ANORMAL. Cu alte cuvinte, zice-se ca dragostea adevarata, pura, netarata, aceea care nu poarta amprenta hada a manifestarilor psihotice, dureaza maxim 8 zile. Dupa care, orice om normal, conform studiilor, ar trebui sa-si vada de drum si sa treaca la alta iubire. Si tot asa. Adica un fel de haos, in care alergam de la unii la altii in dorinta de a ne satisface nevoia de iubire. De asemenea, orice forma de iubire care depaseste un prag maxim de 2 ani, devine inertie. Iubim inert, deci. Si un numai ca iubim inert, dar si patologic.  Rusine sa ne fie, deci, celor care inchegam relatii de durata. Si daca nu rusine, cel putin sa tragem un semnal de alarma si sa dam fuga sa ne tratam !

Asteptam cu interes sa vina cineva sa ne trateze impotriva iubirii, ma gandesc. Iar ala care o gasi leacul presimt ca se va-mbogati. Practic, o sa "moralizeze” brusc prostitutia sentimentala cel putin. Suna bine, nu ? De ce sa nu invatam de la cei mai buni… Si probabil ca intr-adevar, iubind ceva mai saltaret, asa, nici nu risti sa te plictisesti. Nici sa te ofilesti. Adica cine te ia la momentul cutare, te va lua gata ofilita (ca vine si timpul asta, odata, tarziu…). Te va mai lua, insa, oare? Astept raspuns de la cercetatorii care le cerceteaza pe toate.

×