x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Picnicul cu erori

Picnicul cu erori

de Cristina Andreea Calin    |    14 Sep 2007   •   00:00
Picnicul cu erori

CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Greşeala matematică făcută de producător in enumerarea valorilor nutritive ne determină să ne punem intrebări in legătură cu siguranţa acestui produs.



CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Greşeala matematică făcută de producător in enumerarea valorilor nutritive ne determină să ne punem intrebări in legătură cu siguranţa acestui produs.

Biscuiţii cu vanilie Picnic au in compoziţie: "făină de grău, zahăr, apă, zahăr invertit, grăsimi vegetale, agent de afănare ( bicarbonat de sodiu E500, bicarbonat de amoniu E503). Emulgator (lecitină E322), aromă de vanilie (minimum 0,1%), conservant şi antioxidant (metabisulfit de sodiu E223)". Citind insă in continuare eticheta, ne dăm seama că ceva este greşit. Ori la enumerarea de ingrediente, ori la valorile nutritive. Producătorul ne spune că acestea din urmă sunt pentru 100 de grame de produs: "proteine - 15,22 g, grăsimi - 3,62 g, carbohidraţi - 63,11 g, energie: 361,12 kcal, 1.517,295 kj". Făcănd un calcul aproximativ ne dăm seama că produsul ar trebui să conţină apă in proporţie de aproximativ 18%, ceea ce l-ar transforma intr-o pastă de biscuiţi.

ANALIZĂ. Prin ingredientele pe care le are, produsul analizat se inscrie cu precizie in categoria biscuiţilor. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi ne spune că produsul are profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu index glicemic ridicat (zaharoză, zaharoză invertită) şi densitate calorică ridicată. Biscuiţii conţin conservantul E223, care poate avea efecte adverse asupra persoanelor sensibile. Mai mult, metabisulfitul de sodiu inhibă efectul vitaminelor de către organism. Persoanele bolnave de celiachie trebuie să ţină cont de faptul că produsul conţine o sursă de gluten. Â

CONCLUZII. Specialistul ne spune că, in principal, din cauza aditivului E223 produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor, obezilor, cardiovascularilor, celor cu afecţiuni hepatice, renale, celor cu status proinflamator sistemic, bolnavilor de astm, persoanelor suferinde de afecţiuni dermatologice, pulmonare, bolnavilor de cancer, suferinzilor de afecţiuni neurodegenerative. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicilor. Produsul este interzis celiachicilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum