x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pîine cu conservanţi

Pîine cu conservanţi

de Cristina Andreea Calin    |    18 Iul 2008   •   00:00
Pîine cu conservanţi

CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Produsul are 11 aditivi alimentari
Pe eticheta pîinii Primăvara scrie că este un produs mereu la fel de proaspăt. Nici nu ne îndoim, din moment ce conţine doi conservanţi.



CE BEM, CE MÎNCĂM  ●  Produsul are 11 aditivi alimentari
Pe eticheta pîinii Primăvara scrie că este un produs mereu la fel de proaspăt. Nici nu ne îndoim, din moment ce conţine doi conservanţi.

Pîinea Primăvara are în compoziţie "făină albă de grîu, apă, premix de panificaţie (lapte praf 26% U.G., zer pudră, agenţi de tratare a făinii E 327 lactat de calciu, E 578 gluconat de calciu, dextroză, emulgatori: E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi, E 472e esteri glicerici ai acidului diacetil-tartric cu acizi graşi, agenţi de tratare a făinii E 920 L-cisteină, E 300 acid ascorbic, enzime), gluten, drojdie, ulei vegetal, zahăr, sare iodată, conservant: propionat de calciu E 282, acid sorbic E 200, ameliorator de făină (făină de soia, zahăr, făină pre-gelatinizată, amidon din grîu, emulgator E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi, corector de aciditate E 263 acetat de calciu, agent de tratare a făinii E 300 acid ascorbic)". Consumînd 100 de grame din acest produs veţi acumula 9,6 g proteine, 1,0 g lipide, 50,3 g glucide şi o valoare energetică de 248 kcal.

Produsul analizat este o pîine albă cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbţie lentă (amidon din făină albă de grîu, făină pregelatinizată, amidon din grîu), dar şi cu absorbţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zaharoză, dextroză). Această compoziţie îi dă o încărcătură energetică medie, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Pîinea are în schimb un deficit de fibre alimentare şi conţine o serie de aditivi alimentari. Dintre aceştia, cei mai periculoşi sînt conservanţii, E 282 şi E 200, pentru că pot avea efecte adverse în cazul persoanelor sensibile. Produsul conţine şi surse de lactoză, gluten, soia şi sare ascunsă.

CONCLUZII. În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că pîinea nu este indicată copiilor, supraponderalilor, obezilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, celor cu sensibilitate la aditivii alimentari utilizaţi. Diabeticii o vor consuma numai cu avizul medicului curant, ţinînd cont de aportul de glucide. Pîinea este interzisă suferinzilor de celiachie, din cauza conţinutului de gluten. Cei cu intoleranţă la lactoză vor testa în prealabil produsul. Alergicii la soia îl vor evita.

×
Subiecte în articol: bun de consum