x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Piure instant cu cinci aditivi

Piure instant cu cinci aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    25 Mar 2008   •   00:00
Piure instant cu cinci aditivi
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM
Noua reţetă de piure: se iau câţiva cartofi şi se fac fulgi. Apoi se adaugă un strop de E 471. Se amestecă bine, se pun nişte fosfor, un praf de metabisulfit de sodiu, o linguriţă de palmitate de ascorbil şi curcumină, după gust. Se serveşte cu grijă.

CE BEM, CE MÂNCĂM
Noua reţetă de piure: se iau câţiva cartofi şi se fac fulgi. Apoi se adaugă un strop de E 471. Se amestecă bine, se pun nişte fosfor, un praf de metabisulfit de sodiu, o linguriţă de palmitate de ascorbil şi curcumină, după gust. Se serveşte cu grijă.

Pentru cei pentru care cu­ră­ţatul cartofilor necesari piu­reu­lui este o corvoadă, fulgii de cartofi par o soluţie rapi­dă şi la îndemână. Înainte de a cum­păra un astfel de produs este bine să citiţi eticheta. Fulgi pentru piure de cartofi Romfood VerDis România au următoarele ingrediente: “fulgi de cartofi, emulsificator E 471 – mono şi digliceride ale acizilor graşi, stabilizator E 450 – fosfaţi (nu se precizează care dintre cei şapte E450), conservanţi E 223 – metabisulfit de sodiu, antioxidant E 304 – palmitate de ascorbil, colorant curcumină – E 100”. 100 de grame din acest produs vor aduce o valoare energetică de 1180kj/ 295kcal.

 

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, analizează ingredientele înscrise pe eticheta acestui produs. Specia­listul face următoarea descriere: “cartofi procesaţi sub formă de fulgi în care s-a modificat termic structura amidonului şi s-au inactivat vitaminele, dar şi biodisponibilitatea mineralelor”. Indexul glicemic şi încărcătura glicemică a produsului sunt ridicate, forţând pancreasul endocrin să secrete o cantitate mare de insulină într-un timp scurt. De asemenea, şi densitatea energetică este ridicată: 295 kcal/100g.

Fulgii de cartofi conţin un conservant periculos pentru sănătate: E 223, metabisulfit de sodiu. Acesta încetineşte asimilarea vitaminei B1, absolut necesară metabolizării glucidelor din fulgii de cartofi, produce dureri de cap, ameţeli, afecţiuni intestinale, astm de sulfit la persoanele sensibile. Conservantul utilizat trebuie evitat de persoanele care suferă de bronşită, conjuncti­vită, emfizem, afecţiuni cardiovasculare şi renale. De asemenea, produsul este o sursă bogată de fosfor, iar dacă pe parcursul unei zile el este luat din mai multe alimente se pot depăşi 70 mg/kg corp.

 

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat supraponderalilor, obezilor, persoanelor care suferă de osteoporoză şi celor sensibili la aditivii alimentari folosiţi: E 471, E 450 (nu se precizează care din cei şapte E 450), E 223, E 304, E 100, ne atenţionează specialistul.

 

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi ce efecte au ele asupra sănătăţii noastre. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon: 021.318.20.37 sau 021.318.20.43. sau pe e-mailul bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de ca­racteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile care sunt precizate pe etichetă, fără a şti despre ce produs alimentar este vorba.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum cartofi