CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Produsul analizat poate constitui o enciclopedie a aditivilor alimentari. Toţi sunt periculoşi, iar amestecul lor pune in pericol viaţa consumatorilor.
CE BEM, CE MÃ...NCÃ...M Â
Produsul analizat poate constitui o enciclopedie a aditivilor alimentari. Toţi sunt periculoşi, iar amestecul lor pune in pericol viaţa consumatorilor.
Pizza şuncă şi ciuperci Guseppe are atăt de mulţi fosfaţi in compoziţie, incăt la un consum mai ridicat ne putem transforma in nişte oameni reflectorizanţi. Lista de ingrediente este foarte lungă: "făină de grău, apă, sos de roşii (roşii sfărămate, sare, ingroşător E 1422 - adipat de diamidon acetilat, zahăr, amestec de condimente, aromă de ciuperci (substanţe aromatizante naturale şi identic naturale - artificiale, sare, drojdie, praf, maltodextrină, ingroşător E 414 - gumă arabică, ulei vegetal), extract de drojdie), brănză Mozzarela, şuncă - 8,3% (carne de porc, amidon de cartofi, sare, ingroşător E 1422 - adipat de diamidon acetilat, E 407a - caragenan, conservant E 250 - nitrit de sodiu, stabilizatori E 450 - difosfaţi, E 452 - polifosfaţi, ingroşător E 451 - trifosfaţi, agent de gelatinizare E 508 - clorură de potasiu, corector de aciditate E 500 - bicarbonat de sodiu, ingroşător E 412 - gumă guar, extract de drojdie, substanţe care imbunătăţesc gustul şi aroma E 621 - glutamat monosodic, E 635 - 5â ribonucleotide disodice, antioxidant E 301 - ascorbat de sodiu, colorant E 120 - acid carminic), ciuperci de crescătorie (8,3%), drojdie, ulei vegetal, sare, zahăr, antioxidant E 300 - acid ascorbic". 100 de grame de pizza conţin aport energetic: 885 kj/200 Kcal, proteine 8,5 g, hidrocarbonaţi 31,7 g, grăsimi 4,1 g.
ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că produsul are o sursă de gluten, un exces de fosfor, fiind totodată şi o sursă importantă de sodiu, grăsimi animale saturate, drojdie (alergenă pentru persoanele sensibile, nerecomandată celor cu tulburări ale metabolismului azotului - gută). Pizza analizată are un profil nutriţional nesănătos, amplificat de multitudinea de aditivi alimentari utilizaţi şi care pot avea efecte adverse asupra diferiţilor consumatori prin dezechilibrarea balanţei calciu fosfor, aport de grăsimi animale saturate periculoase pentru sistemul cardiovascular, perturbarea metabolismului azotului, perturbarea metabolismului glucidelor prin aport de zaharuri rafinate cu index glicemic ridicat (zaharoză). Pizza are o densitate energetică medie: 200 Kcal/100 g.
CONTRAINDICAŢII. Pizza nu le este recomandată copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic (cancer, hipertensivi, cardiovasculari, neurodegenerative, cu boli neurologice, dislipidemie, hipertrigliceridemie), celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), persoanelor cu afecţiuni dermatologice, pulmonare, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv şi ale anexelor acestora (pancreas, bilă), suferinzilor de boli hepatice şi renale, bătrănilor. Persoanele cu hiperuricemie (gută) vor evita consumul produsului din cauza aditivului alimentar E 635 - 5â ribonucleotide disodice, care amplifică efectele afecţiunii, explică specialistul nostru, profesorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Este interzis celiachicilor, din cauza conţinutului de gluten.
De asemenea, produsul ar trebui evitat de toate persoanele care pot avea reacţii alergice la unul dintre aditivii alimentari utilizaţi.
Produsul analizat poate constitui o enciclopedie a aditivilor alimentari. Toţi sunt periculoşi, iar amestecul lor pune in pericol viaţa consumatorilor.
Pizza şuncă şi ciuperci Guseppe are atăt de mulţi fosfaţi in compoziţie, incăt la un consum mai ridicat ne putem transforma in nişte oameni reflectorizanţi. Lista de ingrediente este foarte lungă: "făină de grău, apă, sos de roşii (roşii sfărămate, sare, ingroşător E 1422 - adipat de diamidon acetilat, zahăr, amestec de condimente, aromă de ciuperci (substanţe aromatizante naturale şi identic naturale - artificiale, sare, drojdie, praf, maltodextrină, ingroşător E 414 - gumă arabică, ulei vegetal), extract de drojdie), brănză Mozzarela, şuncă - 8,3% (carne de porc, amidon de cartofi, sare, ingroşător E 1422 - adipat de diamidon acetilat, E 407a - caragenan, conservant E 250 - nitrit de sodiu, stabilizatori E 450 - difosfaţi, E 452 - polifosfaţi, ingroşător E 451 - trifosfaţi, agent de gelatinizare E 508 - clorură de potasiu, corector de aciditate E 500 - bicarbonat de sodiu, ingroşător E 412 - gumă guar, extract de drojdie, substanţe care imbunătăţesc gustul şi aroma E 621 - glutamat monosodic, E 635 - 5â ribonucleotide disodice, antioxidant E 301 - ascorbat de sodiu, colorant E 120 - acid carminic), ciuperci de crescătorie (8,3%), drojdie, ulei vegetal, sare, zahăr, antioxidant E 300 - acid ascorbic". 100 de grame de pizza conţin aport energetic: 885 kj/200 Kcal, proteine 8,5 g, hidrocarbonaţi 31,7 g, grăsimi 4,1 g.
ANALIZÃ.... Profesorul Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că produsul are o sursă de gluten, un exces de fosfor, fiind totodată şi o sursă importantă de sodiu, grăsimi animale saturate, drojdie (alergenă pentru persoanele sensibile, nerecomandată celor cu tulburări ale metabolismului azotului - gută). Pizza analizată are un profil nutriţional nesănătos, amplificat de multitudinea de aditivi alimentari utilizaţi şi care pot avea efecte adverse asupra diferiţilor consumatori prin dezechilibrarea balanţei calciu fosfor, aport de grăsimi animale saturate periculoase pentru sistemul cardiovascular, perturbarea metabolismului azotului, perturbarea metabolismului glucidelor prin aport de zaharuri rafinate cu index glicemic ridicat (zaharoză). Pizza are o densitate energetică medie: 200 Kcal/100 g.
CONTRAINDICAŢII. Pizza nu le este recomandată copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de sindrom metabolic (cancer, hipertensivi, cardiovasculari, neurodegenerative, cu boli neurologice, dislipidemie, hipertrigliceridemie), celor cu densitate osoasă scăzută (osteoporoză), persoanelor cu afecţiuni dermatologice, pulmonare, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv şi ale anexelor acestora (pancreas, bilă), suferinzilor de boli hepatice şi renale, bătrănilor. Persoanele cu hiperuricemie (gută) vor evita consumul produsului din cauza aditivului alimentar E 635 - 5â ribonucleotide disodice, care amplifică efectele afecţiunii, explică specialistul nostru, profesorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Diabeticii il vor consuma numai cu avizul medicului curant. Este interzis celiachicilor, din cauza conţinutului de gluten.
De asemenea, produsul ar trebui evitat de toate persoanele care pot avea reacţii alergice la unul dintre aditivii alimentari utilizaţi.
Citește pe Antena3.ro