x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Poftă mare la micul dejun

0
Autor: Magda Marincovici 05 Mar 2008 - 00:00
Poftă mare la micul dejun

SEMNAL ● În toată lumea creşte numărul copiilor obezi
Un mic dejun consistent este o soluţie "sănătoasă" pentru a-i proteja pe copii de obezitate.



SEMNAL ● În toată lumea creşte numărul copiilor obezi
Un mic dejun consistent este o soluţie "sănătoasă" pentru a-i proteja pe copii de obezitate.


Un studiu publicat la începutul acestei săptămâni în revista American Academy of Pediatrics demonstrează că adolescenţii care au fost deprinşi cu bunul obicei de a avea zilnic un mic dejun suficient de consistent prezintă mai puţine riscuri de a fi supraponderali la maturitate.

Studiul a fost realizat pe un lot de 2.200 de adolescenţi. Scopul: a verifica dacă există o legătură între micul dejun luat consecvent în adolescenţă şi evoluţia masei corporale după cinci ani de monitorizare.

Rezultatul este încurajator. Adolescenţii care iau zilnic micul dejun sunt mai protejaţi de pericolul obezităţii. Cu o menţiune. Pe lângă micul dejun, ni se mai recomandă ca inclusiv prânzul şi cina să fie echilibrate nutriţional. De asemenea, specialiştii atrag atenţia asupra importanţei combaterii sedentarismului prin mersul pe jos zilnic a câtorva kilometri. După cinci ani de monitorizare s-a constatat că adolescenţii care şi-au făcut o regulă din a începe ziua cu micul dejun au o greutate normală. În cazul acestora, indicele masei corporale, considerat indicator de risc pentru obezitate, era inferior celui avut de adolescenţii care nu luau micul dejun. Doctorul Marc Pereira, autorul studiului, subliniază importanţa obiceiurilor alimentare asupra sănătăţii, deprinse încă din copilărie.


STUDIU. Un alt studiu publicat recent oferă un răspuns la întrebarea cum să ne păstrăm greutatea normală şi după vârsta de 40 de ani. Studiul britanic publicat în American Journal of Epidemiology ajunge la aceeaşi concluzie: a avea zilnic micul dejun. În ultimii 20 de ani, numărul copiilor obezi s-a dublat, iar la adolescenţi s-a triplat. Se apreciază că este în creştere numărul copiilor care ignoră micul dejun. În volumul "Alimentaţia echilibrată a omului sănătos", prof. dr Pavel Chirilă ne propune şi câteva variante de mic dejun. Alimentele recomandate pentru micul dejun pot fi alese şi combinate după bunul nostru plac.


Propuneri

  • Pâine integrală sau lipie din făină integrală.
  • Unt.
  • Ou fiert moale sau ochi în apă.
  • Ou cu mărar: mărarul tocat se "căleşte" în puţină apă, apoi se adaugă puţin ulei; câteva ouă bătute cu sare se amestecă cu mărarul şi se fierb până ce ouăle se coagulează.
  • Ou cu ceapă verde: se aleg tijele fragede de ceapă ce urmează să facă flori sau frunze, se spală, se scurg, se taie în bucăţi de 1-2 cm şi se "călesc" în câteva linguri de apă, sub capac. Se adaugă puţin ulei, câteva ouă, sare şi se fierb până ce ouăle se coagulează.
  • Cafea infuzată filtru
  • Ceai verde din frunze întregi, infuzat 3 minute, neîndulcit sau îndulcit cu miere
  • Suc de fructe
  • Salată de fructe: mere, pere, portocale, grapefruit, smochine, curmale, nuci, struguri, kiwi, banane etc.; miere, cereale integrale cu sau fără frişcă
  • Grâu fiert cu miere şi nucă pisată
  • Lapte simplu sau cu o cantitate mică de cacao sau cafea
  • Iaurt
  • Lapte bătut.

Citeşte mai multe despre:   dejun,   micul,   alimentaţie sănătoasă

 



Mai multe titluri din categorie

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor

Raport UNICEF: Efectele CUMPLITE ale pandemiei de COVID-19 asupra sănătății mintale a copiilor
Dincolo de simptomele fizice grave pe care le provoacă infecția cu virusul SARS-CoV-2, pandemia are efecte negative severe și asupra sănătății mintale. Mai ales tinerii se confruntă cu anxietate și dep...

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România

Vaccinarea a redus de peste 20 de ori riscul de deces din cauza infecției cu COVID-19 în România
CNCAV a realizat studiul de eficiență a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate, comparativ cu evoluția persoanelor nevaccinate. Concluzia este că vaccinurile protejează în proporție...

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 

Cele 7 alimente pe care specialiştii nu le recomandă în perioada sarcinii 
Galerie Foto Chiar dacă de obicei în timpul sarcinii este recomandat să avem o alimentaţie cât mai variată, din motive de siguranţă e bine să evităm carnea crudă sau negătită suficient, ficatul, sushi, ouăle crude,...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer are o eficiență de peste 90% la copii
Vaccinul anti COVID-19 pentru copii produs de compania Pfizer este sigur și are o eficacitate de aproape 91% în prevenirea infectării în cazul minorilor cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani, arată un studiu...

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19

Un important medicament antiviral a fost distribuit în spitale pentru pacienții cu COVID-19
Ministerul Sănătății anunță că mii de flacoane de Remdesivir au fost distribuite în mai multe spitale din România. Medicamentul este folosit în tratamentul pacienților infectați cu SARS-CoV-2 cu forme medii...

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?

Cum te poate ajuta dieta Rina sa slabesti?
Galerie Foto Celor care doresc sa piarda kilogramele in plus li se ofera o varietate de diete la alegere si totusi, aceasta alegere este destul de dificila de facut. Potrivit nutritionistilor si celor care au incercat-o, dieta Rina...

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19

Cseke Attila cere ajutorul Comisiei Europene pentru un medicament anti COVID-19
Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a discutat din nou, miercuri, cu Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară. Cseke a cerut ajutor pentru aprovizionarea...

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării

3 metode care îți protejează părul în timpul coafării
Deteriorarea părului a devenit o problemă des întâlnită în viața fiecărei femei. Din cauza expunerii la factorii externi, poluării și diverselor tratamente chimice, firul de păr își pierde constant din...

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19

OMS anunță când va ajunge România la imunitatea de turmă pentru infecția cu COVD-19
România va ajunge, dacă se menține ritmul de vaccinare anti COVID-19 din ultimele 6 săptămâni și strategiile de vaccinare în vigoare, în 7 luni la o acoperire vaccinală de 40% pentru populația totală și în...

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu

Ce au în comun pozele cu mâncarea pe Instagram şi creşterea în greutate? - studiu
Persoanele care fac poze cu mâncarea şi le pun pe Instagram, dorind să împărtăşească cu ceilalţi experienţa culinară, tind să-şi crească nu doar like-urile, ci şi mărimea taliei, conform unui studiu...
Serviciul de email marketing furnizat de