x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Polonezi Astro umpluti cu E-uri

Polonezi Astro umpluti cu E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    12 Feb 2007   •   00:00
Polonezi Astro umpluti cu E-uri

Carnea de porc din polonezi este amestecata cu o gama foarte larga de aditivi alimentari, ce ii fac de neconsumat pentru multe categorii de consumatori.

CE BEM, CE MANCAM - Produsul are 14 aditivi alimentari
Carnea de porc din polonezi este amestecata cu o gama foarte larga de aditivi alimentari, care o fac de neconsumat pentru multe categorii de consumatori. Ingredientele polonezilor Astro sunt: carne de porc, slanina, sorici, apa, proteina vegetala din soia, amidon, sare iodata, conservanti (nitrit de sodiu E 250, nitrat de potasiu E 252 ), stabilizatori: polifosfati E 452 condimente: potentiator de aroma: glutamat monosodic E 621, zaharuri: dextroza, maltodextrina, lactoza, antioxidanti: acid ascorbic: E 300, ascorbat de sodiu E 301, gelifianti: guma guar E 412, guma xantan E 415, guma arabica E 414, proteine din lapte, cor. acciditate: acetat de sodiu E 262, acidifianti: citrat de sodiu E 331, acid lactic E 270, arome, emulsifiant, coloranti naturali: carmin E 120, anatto pentru membrane E 160 b. Produsul nu are eticheta nutritionala.

ANALIZA. Produsul, nebeneficiind de eticheta nutritionala, nu ne permite sa apreciem cantitatea de proteina animala provenita din carnea de porc, a proteinei colagenice provenite din sorici si a proteinei vegetale din soia, despre care nu stim daca este sau nu modificata genetic. Amestecul de proteine animale si vegetale este insotit de o gama intreaga de aditivi alimentari chimici de sinteza, explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

CONCLUZII. Avand in vedere compozitia produsului, a proteinelor cu scazuta valoare biologica, in special a celor din sorici, prezentei polifosfatilor, a conservantilor si celorlalti aditivi alimentari de sinteza, "polonezii" nu sunt recomandati copiilor, adolescentilor, suferinzilor de ficat, rinichi, celor cu sindrom metabolic, diabeticilor, hipertensivilor, cardiovascularilor, bolnavilor de cancer, celor care sufera de boli inflamatorii, de boli de piele, astmaticilor, alergicilor, batranilor, suferinzilor de Parkinson si Alzheimer, bolnavilor de plamani si celor care doresc o alimentatie sanatoasa, precizeaza specialistul nostru.

Conform lucrarii "Produse romanesti din carne. Conform cerintelor Uniunii Europene. Procesare. Control. Retete", elaborata de profesorul Gheorghe Mencinicopschi impreuna cu Ioan Cironeanu, Monica Mariana Neagu, Aneta Marina si Eugenia Livia Pana, reteta polonezilor din anul 1963 era: "Materii prime pentru 100 de kilograme: bradt calitatea a II-a 78 kilograme si slanina moale 22 de kilograme. Condimente: boia de ardei dulce 50 g, piper 50 g, usturoi 100 g. Materii auxiliare: membrane subtiri de bovine sau porcine cu diametrul de maximum 40 mm, sfoara, clipsuri.

PRECIZARI PENTRU CITITORI
Rubrica se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la 318.20.37 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.
Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru.
Ca modalitate de lucru, precizam ca prof. dr. Mencinicopschi ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta acestuia fara a-i prezenta produsul.

×
Subiecte în articol: bun de consum