x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Portocală cu aditivi

Portocală cu aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    07 Feb 2008   •   00:00
Portocală cu aditivi

CE BEM, CE MÅNCÅM ● E 445 nu este evaluat toxicologic
Băutura analizată este realizată din nouă aditivi alimentari, zahăr, apă şi un strop de suc de portocale. Consumatorii ar trebui să fie atenţi atunci când beau produsul.


CE BEM, CE MÅNCÅM ● E 445 nu este evaluat toxicologic
Băutura analizată este realizată din nouă aditivi alimentari, zahăr, apă şi un strop de suc de portocale. Consumatorii ar trebui să fie atenţi atunci când beau produsul.


De Brifcor probabil că mulţi îşi aduc aminte. Este o băutură răcoritoare carbogazoasă cu suc natural de portocale. Noul produs are în compoziţie "apă, zahăr, suc natural de portocale minim 4%, dioxid de carbon E 290, acidifiant: acid citric E 330, antioxidant: acid ascorbic E 300, stabilizatori: gumă de ester E 445, gumă de acacia E 414 şi pectină E 440, conservanţi: benzoat de sodiu E 211 şi sorbat de potasiu E 202, coloranţi naturali: betacaroteni E 160a". De asemenea, producătorul specifică faptul că băutura conţine suc cu pulpă de fruct şi că trebuie agitată înainte de consum.  


ANALIZÅ. Specialistul nostru, profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie produsul: "Este o băutură carbogazoasă cu un conţinut ridicat de glucide cu index glicemic ridicat (zaharoză, glucoză, fructoză), cu un conţinut relativ scăzut de suc natural de portocale şi o întreagă gamă de aditivi alimentari: antioxidanţi, acidifianţi, conservanţi, stabilizatori, coloranţi." Produsul are un profil nutriţional dezechilibrat, practic fiind reprezentat doar de macronutrientul zaharoză. Dintre aditivii utilizaţi, benzoatul de sodiu, conservant artificial, poate induce migrene şi poate declanşa sindromul ADHD. Doza zilnică admisă fiind de 5 mg/kg corp.


NOCIV. De asemenea, recent s-a demonstrat faptul că betacarotenii pot creşte riscul de cancer la persoanele fumătoare sau celor care trăiesc în medii poluate. E 445, gumă de ester, nu este încă bine evaluată din punct de vedere toxicologic.
Din punct de vedere al densităţii energetice, luând în considerare compoziţia produsul, poate avea circa 400-500 kcal/litru, ceea ce poate însemna un aport caloric semnificativ când este consumat în cantităţi mari.


CONCLUZII. Produsul nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, marilor fumători, celor care lucrează şi locuiesc în medii poluate, suferinzilor de cancer, suferinzilor de ADHD, alergicilor.  


Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43.  sau pe e-mail   bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.


×
Subiecte în articol: bun de consum