x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Prafuri cu mult zahăr

Prafuri cu mult zahăr

de Cristina Andreea Calin    |    12 Mar 2008   •   00:00
Prafuri cu mult zahăr
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM
Amestec de prafuri din  care în final rezultă o prăjitură. De cât de sănă­toasă va fi aceasta depinde numai de ce va mai adăuga gospodina prin ea.

Amestec de prafuri din  care în final rezultă o prăjitură. De cât de sănă­toasă va fi aceasta depinde numai de ce va mai adăuga gospodina prin ea.

 

 

Cake mix Darling este o combinaţie de prafuri care amestecate se vor transforma într-o prăjitură. În plicurile pe care le găsim în cutie se află următoarele ingrediente: “zahăr, făină de grâu, amidon de grâu, cacao 8%, emulsificatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471, esteri glicerici ai acidului lactic cu acizi graşi E 472a, esteri ai propilenglicolului  cu acizi graşi E 477, stearoil-2-lactilat de sodiu E 481, zer praf, sirop de glucoză, stabilizator: difosfat tetrasodic E 450iii, agenţi de afânare: difosfat disodic E 450ii, bicarbonat de sodiu E 500, aromă de ciocolată‘‘. 100 de grame de prafuri aduc o valoare energetică de 310 kcal/ 1.297 kj, 12,4 g proteine, 47,9 g glucide, 6,8 g lipide. Pentru persoanele care suferă de intoleran­ţă la gluten şi la lactoză, pro­du­cătorul face următoarea precizare: “conţine făină de grâu, zer praf‘‘.

 

ANALIZĂ. Profesorul Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că acest mix este dezechilibrat din punct de vedere al profilului nutriţional. Totuşi, poate fi echilibrat prin adaosurile folosite la prepararea produsului final. Specialistul atrage atenţia că în compoziţia mixului intră un exces de glucide cu index glicemic ridicat – zahăr, sirop de glucoză –, dar şi cu index glicemic scăzut-moderat – făină de grâu, amidon de grâu. Produsul ca atare are şi o densitate calorică mare, care de asemenea poate fi scăzută prin alegerea unor ingrediente potrivite, cu profil nutriţional echilibrat. Aditivii alimentari folosiţi fac parte din categoria emulgatorilor şi a agenţilor de afânare. Unii dintre ei conţin şi fosfor, şi sodiu, de care trebuie să ţinem cont pentru a nu depăşi cele 6 g de sare pe zi echivalent.

 

CONCLUZII. În funcţie de celelalte ingrediente folosite la preparare, produsul poate avea o calitate nutriţională acceptabilă, dar se va ţine cont de aportul de calorii. Diabeticii îl vor consuma numai cu acordul medicului curant. Produsul este interzis celiachicilor, din cauza glutenului conţinut în făina de grâu. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil. De asemenea, va fi utilizat cu prudenţă în alimentaţia copiilor. 

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum