CE BEM, CE MÎNCĂM ● Desertul distruge silueta
Industria alimentară modernă schimbă modul de a vedea fabricarea
prăjiturilor. Astăzi, aditivii alimentari sînt ingredientele majore.
Alături de ei găsim de cele mai multe ori alte grăsimi prelucrate
chimic şi glucide rafinate.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Desertul distruge silueta
Industria alimentară modernă schimbă modul de a vedea fabricarea prăjiturilor. Astăzi, aditivii alimentari sînt ingredientele majore. Alături de ei găsim de cele mai multe ori alte grăsimi prelucrate chimic şi glucide rafinate.
Prăjitura marmorată cu cacao pudră degresată 1% şi glazură cu conţinut de cacao 9% este un produs care respectă principiile industriei alimentare moderne. Ingredientele ei sînt: "zahăr, grăsime vegetală hidrogenată, făină de grîu, ou întreg, agenţi de umezire: sorbitol (E 420) şi glicerină (E 422), amidon de grîu, sirop de glucoză, fructoză, lactoză, cacao pudră degresată, agenţi de afînare: difosfat(E 450) şi carbonat de sodiu (E 500), sare alimentară, aromă, emulgatori: mono şi digliceride ale acizilor graşi (E 471), tristereat de sorbitan (E 492), precum şi lecitină de soia (E 322), regulator de aciditate: acetat de sodiu (E 262), ulei vegetal, agent de îngroşare: făină de guar (E 412), colorant: betacaroten (E 160a). Consumatorul este îmbiat cu precizarea că produsul nu are adaos de conservanţi, deşi prăjitura are alţi zece aditivi alimentari. De pe eticheta nutriţională, care nu este tradusă în limba română, aflăm că 100 de grame de prăjitură aduc "energie: 1.813 kj/433 kcal proteine 5 g, carbohidraţi: 50 g, lipide 23,5 g".
ANALIZĂ. Prăjitura analizată este un produs de cofetărie dezechilibrat nutriţional, cu un exces de glucide cu absorţie rapidă şi index glicemic foarte ridicat (zahăr, sirop de glucoză-fructoză) şi glucide cu o absorţie lentă (amidon din făină de grîu, amidon de grîu). Încărcătura glicemică mare exercită un stres puternic asupra pancreasului. De asemenea, produsul are şi exces de grăsimi hidrogenate periculoase pentru sănătate. Această combinaţie duce la o densitate calorică ridicată (433 kcal /100g). Prăjitura conţine şi o serie de aditivi alimentari (E-uri) din categoria agenţilor de umectare, de afînare, emulgatori, regulatori de aciditate, a agenţilor de îngroşare şi a coloranţilor. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia că betacarotenul (E160) creşte riscul de cancer la fumători.
CONCLUZII. Specialistul nostru nu recomandă produsul copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, supraponderalilor şi obezilor, celor cu afecţiuni cardiovasculare, hepatice şi renale, celor cu afecţiuni ale tubului digestiv, suferinzilor de boli neurodegenerative şi cancer, bătrînilor. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie din cauza conţinutului de gluten, iar suferinzii de diabet zaharat îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Cei cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul. Se va ţine cont de aportul de sare pe care îl aduce prăjitura. De asemenea, se va ţine cont de precizarea producătorului legată de posibilitatea ca prăjitura să aibă în compoziţie urme de fructe nucifere şi produse lactate.
Precizări
Rubrica se adresează acelor persoane care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021-318.20.37 sau scriindu-ne pe e-mailul bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sînteţi interesat de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, îi prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta produsului, însă fără a i-l prezenta.Citește pe Antena3.ro