x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Prănzul e obligatoriu

Prănzul e obligatoriu

de Cristina Andreea Calin    |    07 Iul 2007   •   00:00
Prănzul e obligatoriu

Europa vrea să ne convingă că prănzul la locul de muncă nu inseamnă un covrig şi o merdenea cumpărate de la colţ. Angajatorii trebuie să ia măsurile necesare pentru ca toată lumea să servească măncare gătită la prănz.

Educaţie - Angajaţii primesc sfaturi despre alimentaţia raţională pe e-mail

Europa vrea să ne convingă că prănzul la locul de muncă nu inseamnă un covrig şi o merdenea cumpărate de la colţ. Angajatorii trebuie să ia măsurile necesare pentru ca toată lumea să servească măncare gătită la prănz.


Cei mai mulţi dintre noi ne alimentăm haotic. Dimineaţa o cafea şi eventual un sandviş, la prănz un covrig, un măr sau ce se nimereşte, iar seara incercăm să recuperăm. Puţine sunt firmele care le asigură angajaţilor un loc unde să servească prănzul şi sunt şi mai puţine cele care oferă masa gratuit. Europa insă ne pregăteşte ceva. Cel puţin aceasta a fost concluzia care s-a tras la conferinţa susţinută de Departamentul General de Sănătate şi Protecţia Consumatorului de la Bruxelles, din 3 iulie.

PROGRAME. Folosindu-se de studiile realizate pănă acum, Eva Roos, cercetătoare din Finlanda, a ajuns la concluzia că nu ne mai alimentăm sănătos, de cănd femeile au inceput să muncească cot la cot cu bărbaţii şi nu mai au timp să gătească. "Faptul că am inceput să servim masa din ce in ce mai mult in oraş a dus la scăderea calităţii din punct de vedere nutriţional a măncării pe care o ingerăm", a spus experta.

De aceea, Comisia Europeană prin asociaţiile partenere incearcă in acest moment să desfăşoare mai multe proiecte de educarea angajatului cu privire la modul corect de a mănca. Cel mai mare proiect de acest gen a avut loc in 2004, in Olanda. Atunci, scopul a fost creşterea cantităţii de fructe şi legume şi scăderea consumului de grăsimi. Primul pas a fost plasarea de informaţii legate de hrana sănătoasă, colesterol şi presiune arterială lăngă produsele alimentare. Apoi s-au organizat bufete suedeze cu hrană sănătoasă la fiecare două luni. In urma acestui studiu s-a constatat că oamenii au consumat mai puţine grăsimi, dar nu a fost nici o schimbare legată de consumul de fructe şi de legume.

Roos a adus drept exemplu Finlanda, unde grija pentru angajaţi este foarte mare. De aceea, s-a dat un set de recomandări privind prănzul la locul de muncă incă din 1970 şi s-au făcut acorduri comerciale intre sectorul public şi cel privat. In urma acestora, angajaţii finlandezi işi pot cumpăra prănzul la preţuri foarte mici. Una dintre măsurile pe care Roos le crede eficiente este scăderea preţului alimentelor sănătoase şi ridicarea preţurilor pentru cele care ne afectează sănătatea.

LA IRLANDEZI. O altă campanie a fost desfăşurată de Fundaţia pentru Sănătate şi Nutriţie din Irlanda, in două etape, in mai multe companii. In prima etapă, in 2005, pentru ca eficienţa programului să fie căt mai mare s-au angajat coordonatori care să le explice angajaţilor ce inseamnă să te hrăneşti sănătos. Impreună cu aceste indicaţii, angajaţii au primit chiar şi un jurnal in care au ţinut evidenţa alimentelor consumate, a caloriilor, a kilogramelor. Coordonatorii au venit chiar şi cu demonstraţii practice pentru a le arăta irlandezilor care petrec mult timp la birou cum trebuie să işi găndească meniul pentru a nu deveni obezi. Celor care vin cu pachet de acasă li s-au dat sfaturi pentru ca acesta să conţină doar alimente sănătoase. Pentru că rezultatele programului au fost spectaculoase, foarte multe companii au aderat la el, din grijă pentru angajaţi.

Cum e la alţii

In cadrul conferinţei au fost prezenţi şi reprezentanţii mai multor companii multinaţionale care au detaliat care este atitudinea lor faţă de prănzul angajaţilor. Evident, totul a fost vopsit in roz. Meniul cantinei realizat de nutriţionişti, bucătari profesionişti care nu numai că gătesc in cantina companiei, dar care ii şi invaţă pe angajaţi cum să pregătească masa şi acasă. De asemenea, la cantină angajaţii găsesc coşuri cu fructe şi cu legume proaspete, pe care le pot consuma in voie. La intervale regulate de timp, sunt organizate seminarii de nutriţie. Pereţii cantinelor sunt tapetaţi cu pliante despre alimentaţia echilibrată, iar din cănd in cănd primesc pe e-mail date despre ce trebuie sau nu să mănănce. Nici familiile angajaţilor nu sunt uitate. Acestea sunt invitate să participe la evenimente, unde sunt puse să gătească sănătos.

Sfaturi

Nutriţioniştii le-au explicat angajaţilor că pentru a se hrăni corect trebuie in primul rănd să nu sară peste nici una dintre mesele principale ale zilei. Alimentele servite trebuie să fie sănătoase, iar meniul trebuie să fie echilibrat, astfel incăt pe parcursul unei zile să luăm toate vitaminele şi mineralele necesare. Desertul trebuie servit numai după masă, ci nu ca gustare. Un alt aspect important menţionat de nutriţionişti este faptul că trebuie să ne căntărim.

×
Subiecte în articol: bun de consum prănzul