CE BEM, CE MÎNCĂM ● Prăjitura conţine multă margarină
Compoziţia prăjiturii Buda¬pesta aduce cu cea a unui produs
industrializat, reali¬zată în mare parte din prafuri, fără aport
nutritiv asupra organismului. Cu toate acestea producătorul ne spune că
este o prăjitură de casă.
CE BEM, CE MÎNCĂM ● Prăjitura conţine multă margarină
Compoziţia prăjiturii Buda¬pesta aduce cu cea a unui produs industrializat, reali¬zată în mare parte din prafuri, fără aport nutritiv asupra organismului. Cu toate acestea producătorul ne spune că este o prăjitură de casă.
Preferitta este o prăjitură de casă de tip Budapesta care are în compoziţie atîţia aditivi, încît ne întrebăm dacă nu cumva sintagma „de casă“ este greşită. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: „Făină albă de grîu, zahăr, margarină (ulei vegetal rafinat şi ulei vegetal hidrogenat, emulgator: monogliceride distilate E471, E322 lecitină, sare, conservant – E202 sorbat de potasiu, acidifiant – E330 acid citric, colorant – beta-caroten E160a), ou melanj, griş, miere, ulei vegetal, premix (lactoză, emulgator – E472b esteri lac¬tici ai mono şi digliceridelor acizilor graşi, E475 esterii poliglicerici ai acizilor graşi, fosfat de sodiu E339(ii), stabilizator – gumă de xantanE415), emulgatori – E 471 mono şi digliceride ale acizilor graşi), afînatori: bicarbonat de sodiu E500 şi amoniu E503, gluten, aromă, cacao.“
ANALIZĂ. Prăjitura Budapesta este un produs de cofetărie cu profil nutriţional dezechilibrat, ne spune profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi. Excesul de glucide, cu absorbţie lentă (amidon din făină albă de grîu), dar şi cu absorbţie rapidă (zahăr, miere) imprimă produsului analizat o încărcătură glicemică foarte ridicată, făcîndu-l periculos pentru pancreasul endocrin. De asemenea, prăjitura conţine margarină, periculoasă pentru sănătate, aducînd totodată şi un aport energetic foarte ridicat. Urmează în compoziţie o multitudine de aditivi alimentari, dar şi surse de sare şi alte surse de sodiu şi fosfor (E339ii), gluten, lactoză, albumină de ou care pot fi periculoase pentru persoanele cu intole¬ranţă sau alergii.
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, hipertensivilor, celor cu dislipidemii, cu maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare, suferinzilor de boli hepato-renale, osteoporoză, supraponderalilor, obezilor, celor cu status proinflamator sistemic. Persoanele care suferă de diabet îl vor consuma numai cu avizul medi¬cului curant, ţinînd cont de aportul de glucide. Produsul este interzis suferinzilor de celiachie, din cauza conţinu¬tului de gluten. Cei cu intoleranţă la lactoză şi alergie la albuşul de ou sau la alte ingrediente şi aditivi alimentari utilizaţi la fabricarea produslui îl vor testa înainte de consum. Specialistul nostru, directorul Institutului de Cercetări Alimentare le recomandă consumatorilor să ţină cont de aportul de sodiu şi fosfor.
Citește pe Antena3.ro