x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Pufuleţi coloraţi cu galben sintetic

Pufuleţi coloraţi cu galben sintetic

de Cristina Andreea Calin    |    01 Iun 2007   •   00:00
Pufuleţi coloraţi cu galben sintetic

CE BEM, CE MĂNCĂM
Producătorilor pufuleţilor analizaţi li se pare că mălaiul nu este suficient de galben, aşa incăt au adăugat un colorant, care este foarte periculos mai ales pentru copii.



CE BEM, CE MĂNCĂM
Producătorilor pufuleţilor analizaţi li se pare că mălaiul nu este suficient de galben, aşa incăt au adăugat un colorant, care este foarte periculos mai ales pentru copii.

Pufuleţii sunt produse alimentare care in mod normal nu ar mai avea nevoie de coloranţi alimentari. Cei analizaţi de noi conţin unul, tartrazina. Acesta este foarte periculos pentru sănătate. Celelalte ingrediente ale pufuleţilor "Baia Mare" inscrise pe etichetă sunt: "mălai grişat, sare, ulei". Producătorul nu menţionează valorile nutriţionale.

ANALIZĂ. Pufuleţii a căror etichetă a fost analizată de profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, sunt un produs tipic din această gamă, obţinut din mălai grişat prin expandare. Prin acest proces are loc susceptibilizarea amidonului, care devine in acest fel foarte uşor asimilabil. Din lista de ingrediente reiese că al doilea ca pondere este sarea, al cărei consum trebuie limitat. Multe ţări din Europa, printre care şi Romănia, incearcă educarea publicului cu privire la pericolele pe care sarea consumată in exces le are asupra sănătăţii. Pufuleţii conţin un colorant artificial azoic galben tartrazină care poate provoca alergii persoanelor sensibile la aspirină sau astmaticilor.
De asemenea, acest colorant poate provoca dificultăţi de respiraţie, eczeme şi tulburări de vedere. Din punct de vedere nutriţional, produsul este dezechilibrat, avănd un exces de zaharuri şi o cantitate redusă de proteină vegetală de slabă calitate. Este sărac in vitamina PP şi vitamina B1, consumul exagerat şi frecvent putănd declanşa forme atipice de pelagra.

CONCLUZII. Specialistul nu recomandă produsul analizat copiilor, diabeticilor, supraponderalilor, obezilor, persoanelor sensibile la tartrazină, celor cu carenţe in vitamine şi minerale, astmaticilor, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, cardiovascularilor, celor cu boli renale, femeilor insărcinate şi care alăptează.

×
Subiecte în articol: bun de consum