x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet RECOMANDĂRI/Hrana neuronilor deştepţi

RECOMANDĂRI/Hrana neuronilor deştepţi

de Magda Marincovici    |    18 Noi 2008   •   00:00

Pentru a prelungi starea optimă de funcţionare a creierului, doctorul  Jean-Marie Bourre, nutriţionist, autorul volumului "La nouvelle dietetique du cerveau", Editura O. Jacob, membru al Academiei de Medicină din Franţa, explică într-un interviu acordat revistei ParisMatch cum să ne hrănim pentru a conserva performanţele neuronilor.



Creierul este comparat cu un motor al cărui  principal carburant este glucoza. Pentru a face să ardă, acest carburant are nevoie de o cantitate mare de oxigen. Deşi creierul reprezintă doar 2% din greutatea corpului, el absoarbe aproximativ 20% din oxigenul respirat. Dar în afară de oxigen, creierul mai are nevoie şi de fier. În această uzină producătoare de energie, creierul este un mare consumator de acizi graşi, în special omega 3, pentru că structura lui este constituită în principal din grăsimi. După ţesuturile adipoase, creierul este organul cel mai bogat în grăsimi.

VÂRSTA
Degradarea vaselor, observată o dată cu înaintarea în vârstă, declanşează procesul de îmbătrânire a structurilor cerebrale, ceea ce pe termen lung poate duce la reducerea numărului neuronilor. Creierul reacţionează atunci când nu beneficiază de o alimentaţie corespunzătoare printr-o încetinire a procesului de învăţare, stare de oboseală, lipsă de concentrare şi atenţie, dificultăţi în memorare. Studiile efectuate pe persoane în vârstă, cu o sănătate corespunzătoare, arată că performanţele intelectuale ale acestora scad dacă exclud pâinea de la micul dejun. Doctorul Jean-Marie Bourre vorbeşte de două categorii de alimente care asigură energia necesară bunei funcţionări a structurii cerebrale. În prima categorie sunt incluse alimentele energetice, care trebuie mâncate zilnic, cum ar fi pâinea. Tot din prima categorie fac parte carnea roşie, fructele de mare, tonul, somonul. Aceste alimente sunt bogate în fier şi trebuie să fie de cel puţin trei ori pe săptămână în meniul persoanelor de peste 50 de ani. A doua categorie este formată din alimente bogate în acizi graşi – omega 3, în special, recomandate cel puţin de trei ori pe săptămână. Surse naturale de omega 3 sunt fructele de mare, peştele şi carnea. Acizii omega 6 sunt, de asemenea, esenţiali pentru funcţionarea la parametri normali ai creierului. Surse bogate în omega 6 sunt toate tipurile de carne, ouăle, uleiul de floarea-soarelui. Pentru realizarea unui schimb bun de informaţii între neuroni, creierul are nevoie de proteine de calitate din lactate, fructe de mare, peşte.
Sunt unele greşeli majore care pun în dificultate creierul persoanelor de peste 50 de ani. Una dintre acestea este neglijarea micului dejun. El ar trebui să conţină trei felii de pâine cu unt şi o ceaşcă de lapte, ceai sau suc de fructe. Pentru că inclusiv noaptea, creierul consumă aproximaiv 25% din energie în cazul unui somn cu vise normale şi peste 30% în cazul unui coşmar. De asemenea, trebuie să avem grijă ca, în timpul somnului, creierul să nu se afle în situaţia de hipoglicemie, care alterează procesul de memorare nocturnă. Astfel, nu vom uita noaptea informaţiile dobândite în timpul zilei.

×
Subiecte în articol: creierul alimentaţie sănătoasă