x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Recuperarea medicală postmeniscectomie

Recuperarea medicală postmeniscectomie

de Magda Colgiu    |    09 Noi 2010   •   00:00
Recuperarea medicală postmeniscectomie

Ruptura de menisc este o leziune a meniscului articulaţiei genunchiului frecvent întâlnită. De aceea, medicul Sebastian Diaconescu, specialist recuperare medicală în cadrul Institutului Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneologie din Bucureşti, explică în ce constă meniscectomia (excizia meniscului), dar şi care sunt etapele recuperării medicale în cazul unei astfel de intervenţii.

"Importanţa meniscului în prezervarea funcţională a genunchiului este bine stabilită, majoritatea funcţiilor meniscului fiind legate de protecţia cartilajului articular. Pacienţii trebuie să ştie că meniscectomia reduce capacitatea de absorbţie a şocurilor de genunchi cu aproximativ 20%", avertizează medicul Sebastian Diaconescu. Alte lucruri importante care nu trebuie ignorate de persoanele care au suferit sau urmează să fie supuse unei meniscectomii sunt:
- Rupturile traumatice meniscale au o rată de vindecare superioară celor degenerative.
- Meniscul lateral este mai mobil în comparaţie cu cel median.
- În fiecare menisc, cornul anterior are o mobilitate superioară celui posterior; mobilitatea redusă a meniscului postero-medial poate rezulta în stres mecanic superior în această arie, crescând astfel vulnerabilitatea la lezare. Acest fapt explică rata superioară a rupturilor în această zonă.

ATENŢIE LA GREUTĂŢI!
Deoarece nu există structuri anatomice care să trebuiască să fie protejate în timpul fazei de vindecare, programul de recuperare poate progresa agresiv, precizează medicul consultat de Jurnalul Naţional. El mai afirmă că "majoritatea studiilor au confirmat beneficiile mobilizării precoce, imobilizarea favorizând atrofia meniscului şi scăderea conţinutului în colagen al acestuia".

Specialistul în recuperare mai avertizează că flexia genunchiului sub 60 grade are influenţă minimă pe deplasarea meniscală, dar cea peste 60 grade translatează meniscul posterior, această deplasare punând un stres mecanic suplimentar pe meniscul în curs de vindecare. Există şi alte aspecte de care medicul specialist în recuperare împreună cu kinetoterapeutul trebuie să ţină cont:
combinaţia încărcării (exerciţii efectuate cu greutăţi) cu creşterea flexiei trebuie cântărită cu atenţie în schiţarea programului de reabilitare; aliniamentul în var (genunchi în paranteze) sau în valg (genunchi în x) încarcă suplimentar meniscul, putând interfera cu vindecarea meniscală.
Medicul Sebastian Diaconescu spune că, deşi "folosirea ortezelor corectoare în cazul acestor pacienţi (cu aliniament în var sau în vag) a fost recomandată pentru protecţia meniscală, nu există date ştiinţifice care să susţină această abordare".

OBIECTIVELE RECUPERĂRII
După operaţie de excizie a meniscului, obiectivele recuperării sunt controlul precoce al durerii şi edemului, încărcare precoce, obţinerea şi menţinerea amplitudinii complete de mişcare şi recâştigarea forţei musculare a cvadricepsului.
"În cazul sportivilor de performanţă, testele de forţă şi funcţionalitate trebuie să aibă valori de cel puţin 85% comparativ cu partea controlaterală (localizat în jumătatea corporală opusă) înainte de reintrarea în activitate. De asemenea, extensia completă la nivelul genunchiului trebuie să fie obţinută cât mai precoce.
Crioterapia, electrostimulările cvadricepsului, plăcile de echilibru, presele, bicicleta sunt, de asemenea, folosite în recuperarea postmeniscectomie.

Medicul consultat de Jurnalul de sănătate, împreună cu profesor doctor Eugen Caracaş (foto), recomandă o serie de exerciţii al căror scop este acela de a ajuta la recuperarea pacienţilor care au efectuat o meniscectomie.

×
Subiecte în articol: armonia trupului