x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Rolul familiei în lupta cu bolile

Rolul familiei în lupta cu bolile

de Florin Condurateanu    |    05 Sep 2018   •   19:30
Rolul familiei în lupta cu bolile

În teribilul război cu bolile, e absolut necesară colaborarea pacientului cu medicul, să se aşeze în aceeaşi tranşee, combătând alături, prin încredere şi eficienţă, răul adus de boli. Dar şi membrii familia trebuie să se înroleze în bătălia cu boala rudei lor, să-i observe reacţiile şi să le comunice medicilor, precum şi să-i ridice moralul bolnavului. Un bolnav cu moral bun biruieşte mai des maladiile.

 

În special în bolile psihice, importanţa rudelor, a colegilor este mare. Bolnavul de depresie dă semne ce pot fi trecute cu vederea de apropiaţi. O anume însingurare adusă de depresie, când este observată de familie sau de colegi, primeşte de la suferind explicaţia: “Nu mai am chef de nimic, nici de vechile mele tabieturi, hobbyuri”. Depresivul caută retragerea în camera lui, nu se mai uită la televizor, nu mai citeşte nici ziarul, nici cărţile preferate. Familia trebuie să ia în serios şi acea autoculpabilizare a suferindului de depresie, faptul că oftează cum că el şi numai el este de vină că au luat note slabe copiii, că el este de vină că s-a deteriorat zugrăveala, că este culpabil că nu ajung banii pentru familie. Rudele trebuie să-l îndemne a merge la medicul psihiatru, căci în depresie distanţa dintre această însingurare şi învinovăţire şi ştreangul de gât este mică. Când un membru al familiei, un coleg are halucinaţii, strigă că vin şerpii, păianjenii şi în realitate această invazie nu există, e cazul să-l ducă la medic. În halucinaţii, există acea formă conştientă, când cel cu aceste tulburări recunoaşte după criză că aceste grozăvii s-au petrecut doar în mintea lui. El se prezintă din proprie iniţiativă la medic, dar trebuie susţinut de apropiaţi. Cu atât mai mult trebuie duşi la spital cei ce nu sunt conştienţi că au avut halucinaţii ca simptom de boală. Membrii familiei e obligatoriu să nu rămână indiferenţi când ruda lor susţine că e mereu obosit, doarme mai mult, e neceasr să-i atragă atenţia suferindului că oboseala nejustificată este un semnal de nereguli în ficat şi trebuie să fie consultat de un gastroenterolog.

Membrii familiei trebuie să ştie că orice semne de indigestie, dureri de abdomen, de vărsături pot ascunde şi un infarct.

×