x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Roşul care îi agită pe copii

Roşul care îi agită pe copii

de Cristina Andreea Calin    |    28 Oct 2008   •   00:00
Roşul care îi agită pe copii

Înainte de a cumpăra un produs alimentar, citiţi cu atenţie eticheta. Dacă are în compoziţie roşu Ponceau 4R (E124) este mai bine să îl puneţi înapoi în raft, mai ales dacă intenţionaţi să îl daţi copiilor.

Roşu Ponceau 4R (sau roşu coşenilă), E124, este un colorant azoic obţinut prin sinteză chimică, nerecomandat în alimentaţia copiilor. Studiile realizate până acum arată faptul că acest aditiv alimentar poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare (ADHD). Maladia are repercusiuni şi asupra adolescenţilor, provocându-le tulburări de comportament grave. Simptomele se agravează atunci când E124 este combinat cu bezoatul de sodiu E211, un conservant extrem de periculos. Din această cauză, autorităţile din Marea Britanie se luptă pentru interzicerea acestui aditiv alimentar, cel puţin din produsele destinate copiilor. Prima victorie a fost obţinută. Roşu coşenilă nu mai are ce căuta în alimentele fabricate pentru copiii sub 3 ani.

O altă categorie de consumatori care sunt afectaţi de E124 este a celor alergici la aspirină şi astmaticii, ale căror crize se vor înteţi. De asemenea, persoanele sensibile pot dezvolta anumite alergii în urma consumului cronic.

Studiile realizate pe animale au demonstrat faptul că acest aditiv alimentar este cancerigen. Din cauza acestor efecte, roşu Ponceau 4R este interzis în Norvegia şi în SUA. Autorităţile finlandeze au redus cantitatea de E124 pe care producătorii o pot pune în alimente.

DOZA ZILNICĂ ADMISĂ
JEFCA (forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari) a stabilit că doza zilnică admisă pentru E124 este de 4 mg/kg corp. Pentru că aceasta poate fi depăşită foarte uşor, producătorii de alimente sunt obligaţi de forurile europene să menţioneze pe eticheta produselor care conţin roşu Ponceau 4R că are efecte adverse asupra sănătăţii copiilor.

Pentru a evita apariţia unor astfel de simptome, citiţi etichetele tuturor produselor alimentare. Roşu Ponceau 4R se găseşte în toppinguri pentru desert, jeleuri, salam, sosuri pentru fructe de mare, umpluturi pentru plăcinte, căpşune conservate, prafuri pentru prăjituri, supe. De asemenea, veţi găsi roşu coşenilă chiar şi la unele produse farmaceutice.

×
Subiecte în articol: bun de consum roşu