Ce bem, ce mîncăm
Pentru această ruladă, producătorul a amestecat făină cu zaharuri
rafinate, grăsimi modificate chimic şi aditivi alimentari. În urma
acestei combinaţii, consumatorul are de suferit.
Ce bem, ce mîncăm
Pentru această ruladă, producătorul a amestecat făină cu zaharuri rafinate, grăsimi modificate chimic şi aditivi alimentari. În urma acestei combinaţii, consumatorul are de suferit.
Rulada cu cacao cu cremă, aromă de vanilie şi cu glazură de cacao “Almadolce Vanilla” are în compoziţie, după cum reiese din etichetă: “blat: făină albă de grâu, apă, zahăr, sirop de glucoză, ouă praf, cacao (3%), amidon de grîu, făină de soia, zer praf, agenţi de umezire (glicerină E 422, sirop de sorbitol E 420, propilenglicol E 1520), stabilizator (difosfat disodic E 450i), agent de afînare (carbonat de sodiu E 500), emulgatori (esteri poliglicerici ai acizilor graşi E 471), sare iodată. Cremă (30%): uleiuri vegetale rafinate şi hidrogenate, sirop de glucoză, dextroză, apă, zahăr, alcool etilic de origine agricolă, emulgatori (mono şi digliceride ale acizilor graşi E 471), arome (vanilie, aromă de unt, vanilină), sare iodată, colorant (beta caroten E 160), conservant (sorbat de potasiu E 202), acidifiant (acid citric E 330). Glazură cacao (20%): zahăr, uleiuri rafinate şi parţial hidrogenate, cacao pudră 14%, emulgator (lecitină din soia E 322), (aromă vanilină). Conţine: făină de grâu, făină soia, zer praf, ouă praf, lecitină din soia”. 100 de grame din această ruladă ne aduc “proteine: 3,9g, lipide 18g, glucide 63,4g şi o valoare energetică 1810,1 kj/ 431,2 kcal”.
Analizå. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: “Produs de cofetărie cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide, cu index glicemic foarte ridicat (zahăr, sirop de glucoză, dextroză), dar şi cu absorbţie lentă, amidon şi făină albă de grâu, în combinaţie cu grăsimi hidrogenate periculoase pentru sănătate.” Acest amestec face ca silueta consumatorilor să aibă mult de suferit, imprimînd o valoare energetică foarte mare.
De asemenea, rulada conţine surse de sodiu ascunse în sare şi aditivi. Unul dintre aceştia este E 160, beta caroten, care se găseşte în legume şi în fructe colorate galben-portocaliu, de exemplu morcovul. Aflat în ficat se transformă în vitamina A, dar poate fi obţinut şi prin biosinteză din organisme modificate genetic (GMO).
Consumat în cantităţi semnificative din mai multe alimente în decursul aceleiaşi zile, poate agrava efectele fumatului, ducînd chiar la apariţia cancerului pulmonar”.
Citește pe Antena3.ro