x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Salam ardelenesc cu şase aditivi alimentari nocivi

Salam ardelenesc cu şase aditivi alimentari nocivi

de Mihaela Ionescu    |    06 Feb 2009   •   00:00
Salam ardelenesc cu şase aditivi alimentari nocivi

Desenul de pe eticheta salamului ardelenesc Agra’s ne sugerează că acesta ar fi unul tradiţional. Numai că, citind lista de ingrediente, ne dăm seama că este un produs modern, obţinut cu ajutorul aditivilor alimentari.

Salamul ardelenesc Agra’s este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de lipide de origine animală cu efect aterogen, atenţionează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mai mult, valoarea biologică a produsului analizat este scăzută de prezenţa aditivilor alimentari. Polifosfaţii E452i şi E452ii dezechilibrează balanţa calciu-fosfor, împiedicând fixarea calciului în oase. În timp, în urma unui consum ridicat poate apărea osteoporoza. Monoglutamatul de sodiu induce sindromul bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin dureri de cap, stări de slăbiciune, modificări de ritm cardiac, respiraţie dificilă. Carminul nu este recomandat persoanelor suferinde de Alzheimer, Parkinson şi copiilor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare ADHD. Salamul analizat conţine şi o cantitate mare de nitrit şi nitrat de sodiu, aditivi alimentari cu un înalt potenţial cancerigen. Suferinzii de boli cardiace şi renale, dar şi cei cu hipertensiune trebuie să ţină cont de cantitatea mare de sodiu conţinută de produsul analizat. Specialistul ne spune că doza zilnică recomandată este de 6 g sare pentru o persoană adultă. Având în vedere compoziţia produsului, rezultă că are şi o valoare energetică ridicată de care trebuie să ţină cont persoanele supraponderale, obeze, dar şi cei care vor să îşi păstreze o greutate corporală normală.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul ne spune că salamul ardelenesc Agra’s nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, persoanelor care suferă de maladii cardiovasculare, renale, celor cu astm, cu boli dermatologice, celor cu status proinflamator sistemic, celor cu alergii, celor cu hiperuricemie (gută), cu cancer.

Ingrediente
Carne de vită, carne de porc, slănină, sare, piper, condimente, adaos proteic animal, conservanţi nitrit E251 şi nitrat de sodiu E250, antioxidant: acid ascorbic, stabilizatori: polifosfaţi de Na E452i şi K E452ii potenţiator de gust: glutamat de sodiu E621, colorant alimentar: carmină E120. Membrană artificială necomestibilă, produs fiert şi afumat.

×
Subiecte în articol: bun de consum