Mezelul analizat este un amestec de carne de porc şi proteină de soia, care a fost omogenizat cu ajutorul aditivilor alimentari.
CE BEM, CE MÎNCĂMMezelul analizat este un amestec de carne de porc şi proteină de soia, care a fost omogenizat cu ajutorul aditivilor alimentari.
Salamul canadian Unicarm are în compoziţie carne de porc, apă,
sare, proteină vegetală din soia, substanţă de îngroşare: caragenan E 407,
sirop de glucoză, condimente, stabilizator: polifosfat de sodiu E 452, potenţiator
de aromă: monoglutamat de sodiu E 621, antioxidant: izoascorbat de sodiu E 301,
colorant natural: carmin E 120, conservant: nitrit de sodiu E 250.
ANALIZĂ. Produsul
analizat face parte din categoria salamurilor şi este obţinut din carne de porc
bogată în grăsimi animale saturate aterogene, proteină vegetală din soia,
glucide cu index glicemic foarte ridicat (sirop de glucoză) şi aditivi alimentari.
Conservantul E 250 nitrit de sodiu are potenţial cancerigen, fiind unul dintre
cei mai periculoşi conservanţi, ne spune profesorul doctor Gheorghe
Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Polifosfatul
de sodiu împiedică fixarea calciului în oase, ducînd în timp la apariţia
osteoporozei. Produsul are o cantitate mare de sare, de care consumatorii
trebuie să ţină cont pentru a nu depăşi doza zilnică admisă, de 6 g/kg corp
pentru un adult. Deşi nu beneficiază de etichetă nutriţională, din compoziţie
rezultă că are şi o densitate energetică mare.
CONCLUZII:
Produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii cardiovasculare şi cerebrovasculare,
hipertensivilor, suferinzilor de dislipidemie, bolnavilor de maladii
hepato-renale, bătrînilor, suferinzilor de hiperuricemie (gută), celor cu
maladii neurodegenerative, suferinzilor de cancer, celor cu densitate osoasă scăzută
(osteoporoză), supraponderalilor, obezilor, celor cu afecţiuni dermatologice.
Persoanele cu alergie la soia vor testa salamul, consumînd o cantitate mică,
pentru a vedea care este reacţia organismului. Diabeticii vor ţine cont de
aportul de glucide înainte de a consuma produsul.