x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Salam Victoria - 50% pui, 50% E-uri

Salam Victoria - 50% pui, 50% E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    13 Iun 2008   •   00:00
Salam Victoria - 50% pui, 50% E-uri

CE BEM, CE MÎNCĂM ● În exces conţine o cantitate mare de sare
Pentru ca amestecul de piept de pui cu slănină şi şorici să arate cît mai bine, producătorul a folosit aditivi alimentari care colorează, reţin apa sau stabilizează compoziţia.



CE BEM, CE MÎNCĂM ● În exces conţine o cantitate mare de sare
Pentru ca amestecul de piept de pui cu slănină şi şorici să arate cît mai bine, producătorul a folosit aditivi alimentari care colorează, reţin apa sau stabilizează compoziţia.

La fabricarea salamului Victoria de la Caroli s-a folosit 50% piept de pui. Cealaltă jumătate de compoziţie este reprezentată de grăsimi fără valoare biologică şi aditivi alimentari. De pe etichetă citim următoarea compoziţie: "Piept de pui (50%), pulpă de pui, slănină, apă, şorici (n.r. – proteină colagenică de slabă calitate biologică), proteină vegetală din soia, amidon, condimente naturale, sare, conservaţi (nitrit de sodiu E 250, acetat de sodiu E 262), stabilizatori (polifosfaţi de sodiu E 452), antioxidanţi (izoascorbat de sodiu E 301, acid ascorbic E 300), zaharuri (dextroză), agent de îngroşare (caragenan E 407), potenţiator de gust (monoglutamat de sodiu E 621), colorant natural carmin E 120)". 100 de grame din acest salam aduc un aport energetic de 96 kcal/100 grame şi 16 g proteine, 4 g lipide, 2 g glucide.  

ANALIZĂ. Salamul analizat este un produs de mezelărie din piept de pui, pulpă de pui, dar care are în compoziţie şi slănină şi şorici de porc. Slănina conţine grăsimi saturate aterogene periculoase pentru sistemul cardiovascular şi cerebrovascular, ne previne profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Produsul mai conţine proteine vegetale din soia şi glucide cu absorbţie lentă (amidon), dar şi cu absorbţie rapidă (dextroză). Consumatorul trebuie să ţină cont şi de aditivii alimentari utilizaţi. Conservantul E 250 este potenţial cancerigen, glutamatul monosodic E 621 este neurotoxic, iar agentul de îngroşare E 407 poate avea acţiune laxativă şi poate provoca alergii, ulcer sau cancer. De asemenea, salamul are şi o cantitate însemnată de sare şi sursă de fosfor E 452, care împiedică fixarea calciului în oase.

CONCLUZII.
Din informaţiile oferite de producător pe eticheta  salamului Victoria din piept de pui, specialistul nostru conchide că "produsul nu este indicat copiilor, adolescenţilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu dislipidemii, hipertensivilor, suferinzilor de gută, persoanelor care suferă de osteoporoză, celor cu maladii neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson), celor care suferă de diverse tipuri de cancere, celor cu poliartrite reumatoide, persoanelor cu afecţiuni de piele, celor cu afecţiuni ale tractului gastro-intestinal. Diabeticii vor ţine cont de aportul de glucide înainte de consum şi vor cere sfatul medicului curant. Alergicii la soia vor testa produsul în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului.

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele acestora asupra sănătăţii noastre. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43  sau scriindu-ne pe e-mail bundeconsum@jurnalul. ro. Dacă sînteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, fie el băutură sau aliment, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numerele 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi îi prezentăm compoziţia produsului alimentar şi datele nutriţionale preluate de pe eticheta acestuia, însă fără a i-l prezenta.

×
Subiecte în articol: bun de consum