CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Multe dintre ingredientele produsului imprimă o valoare energetică ridică, de aceea, supraponderalii şi obezii trebuie să fie atenţi.
CE BEM, CE MĂNCĂM Â
Multe dintre ingredientele produsului imprimă o valoare energetică ridică, de aceea, supraponderalii şi obezii trebuie să fie atenţi.
Salata Norvegiană Ocean Fish are in compoziţie "file hering marinat, sos de maioneză vegetală (ulei de floarea-soarelui, agent de ingroşare - amidon modificat, unul dintre E 1420, 1440, 1451, 1404, zahăr, oţet, acid lactic E 270), praz, ciuperci, sare, zahăr, condimente. Conservanţi: E 211 - benzoat de sodiu, E 200 - acid sorbic".
ANALIZĂ. Produsul analizat are la bază hering in sos de maioneză şi conţine conservanţi periculoşi pentru sănătate, in special E 211. Deşi nu are etichetă nutriţională, din compoziţie rezultă că are o densitate energetică ridicată, in special datorită sosului de maioneză care este al doilea ingedient cantitativ, ne spune Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Fiind un peşte marinat, poate conţine cantităţi semnificative de amidodiogene - histamină inalt alergenă. De asemenea, produsul poate avea o cantitate insemnată de sare, provenită din soluţia de marinare. Compoziţia acesteia nu este specificată, deşi acest lucru era necesar.
CONCLUZII. Datorită procesului de marinare, a sosului de maioneză şi a aditivilor de tip conservant, produsul nu este indicat copiilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, alergicilor, suferinzilor de boli cardiovasculare, celor cu afecţiuni hepatice, renale, celor cu sindroame de poliartite reumatoide, cu afecţiuni neurodegenerative, astmaticilor, suferinzilor de boli de piele, de plămăni, ne explică specialistul.
PRECIZĂRI. Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii işi pot exprima opiniile la numărul de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.
Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia, pentru a fi "analizată" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorului doctor Gheorghe Mencinicopschi ii prezentăm compoziţia produsului şi datele nutriţionale preluate din eticheta produsului, fără a-i prezenta produsul.
Citește pe Antena3.ro