x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Salată de cartofi cu nouă aditivi

Salată de cartofi cu nouă aditivi

de Mihaela Ionescu    |    04 Iul 2009   •   00:00
Salată de cartofi cu nouă aditivi
Sursa foto: /Jurnalul Naţional

Cartofi, condimente şi aditivi alimentari pare a fi reţeta pentru salata de cartofi 365. Dacă legumele sunt indicate în orice situaţie, aditivii alimentari pot duce la dereglări ale organismului.



Salata de cartofi 365 este un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional cu un exces de lipide, dar şi de glucide cu index glicemic ridicat. Pe lângă acestea, produsul analizat are în compoziţie şi nouă aditivi alimentari, unii dintre ei cu efecte adverse asupra bunei funcţionări a organismului. Unul dintre aceştia este conservantul E210, care poate altera gustul produselor preambalate.

Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că E210 este periculos pentru persoanele astmatice, alergice sau care au eczeme. De asemenea, trebuie evitat de cei cu tulburări neurologice. Unele studii au arătat că în cazul unui consum frecvent poate creşte riscul apariţiei de tumori canceroase. Acidul sorbic E200 poate produce iritaţii dermice, alergii şi distruge vitamina B12, doza zilnică admisă de JEFCA (forul mondial care reglementează utilizarea aditivilor alimentari)  este de 25 mg/kg corp. Stabilizatorii E412 şi E415 pot afecta şi ei sănătatea consumatorilor. Guma guar poate duce la apariţia balonărilor, a stărilor de greaţă, a crampelor, a astmului, alergiilor şi a eczemelor. De asemenea, interferă cu absorbţia grăsimilor, putând determina scăderea colesterolului seric. Guma xanthan poate interfera cu absorbţia lipidelor şi a sărurilor minerale.

Amidonul modificat poate afecta sănătatea tractusului digestiv. În compoziţia produsului analizat intră şi o sursă de zahăr ascunsă, de care trebuie să ţină cont suferinzii de diabet. Consumatorii care nu suferă de această maladie trebuie să fie atenţi, pentru că glucidele cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă pot stresa pancreasul endocrin, care va fi nevoit să secrete o cantitate mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp. De asemenea, salata de cartofi 365 conţine şi o sursă ascunsă de sare, care poate afecta sănătatea celor care suferă de boli renale, cardiovasculare şi de hipertensiune.

CONCLUZIILE SPECIALISTULUI
Persoanele alergice la soia, ţelină, cei cu intoleranţă la lactoză şi la ou vor testa o cantitate mică de produs, pentru a vedea care este reacţia organismului. Produsul analizat este interzis suferinzilor de celiachie (intoleranţă la gluten).  

În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiace, renale, hepatice, persoanelor care suferă de boli dermatologice, alergicilor, astmaticilor, celor cu afecţiuni ale tractusului digestiv, bolnavilor de cancer. Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de glucide şi vor cere sfatul medicului curant înainte de a consuma.

Eticheta

Salată de cartofi. Cartofi 78%, ceapă mică, ulei de rapiţă, apă, acidifiaţi: E260 (acid acetic)/E270 (acid lactic)/E330 (acid citric), zahăr, sare, conservanţi E200 (acid sorbic) /E210 (acid benzoic ), arome (conţine: lapte, grâu, arpacaş, gluten, soia, ţelină), ierburi şi condimente, gălbenuş de ou, stabilizatori E412 (guma guar)/E415 (guma xanthan), amidon modificat (porumb, cartofi) - unul dintre E1414, E1415, E1440, E1420, E1442, muştar, sos de Worcester (extract de soia, anşoa). Conţine: gluten, lapte, muştar, soya, ţelină, ou, peşte. Valori nutritive medii pentru 100 g produs: energie 118 kcal/493 kJ, carbohidraţi 15 g, proteine 2 g, grăsimi 5,5 g.

×
Subiecte în articol: bun de consum cartofi