Salata de icre de crap "Peştişorul de aur" are o etichetă care induce grav în eroare consumatorul şi încalcă legislaţia în vigoare privind etichetarea produselor alimentare.
Hotărârea nr. 106/2002, privind etichetarea alimentelor, precizează că ingredientele trebuie trecute pe etichetă în ordinea descrescătoare a cantităţii folosite.
Producătorul salatei de icre de crap "Peştişorul de aur" a ales să pună icrele de crap ca materie primă principală pentru a păcăli consumatorul. Numai că uleiul, folosit în pondere de 56%, este ingredientul principal, ceea ce face ca produsul analizat să fie dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de lipide. De pe etichetă lipseşte şi numele stabilizatorului. Calculând ponderile ingredientelor, rezultă un total de 72,28%. Nu este clar ce ingredient lipseşte, însă acesta este folosit într-o cantitate destul de mare.
Dintre ingredientele menţionate de producător, un grad sporit de risc îl are benzoatul de sodiu. Acest conservant este incriminat în distrugeri ale ADN-ului care în timp se traduc prin apariţia cancerului.
Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne spune că produsul analizat are o valoare energetică ridicată, nefiind recomandat supraponderalilor şi obezilor.
În urma analizei ingredientelor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că salata de icre de crap "Peştişorul de aur" nu este indicată copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii cardiovasculare, hepatice, renale, hipertensivilor, celor cu boli dermatologice, alergicilor, bolnavilor de cancer, celor cu maladii ale tractusului digestiv, persoanelor cu sindrom de hiperactivitate şi deficienţă de concentrare.
ETICHETĂ
Salată de icre crap. Peştişorul de aur. Icre de crap 8%, sare 1,4%, ulei 56%, amidon de porumb 6%, conservant GI (benzoat de sodiu E211, acid sorbic E200) 0,24%, stabilizator (stabilizator 0,24%), antioxidant (acid citric E330 0,4 %).
Citește pe Antena3.ro