x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Şapte aditivi de Praga

Şapte aditivi de Praga

de Cristina Andreea Calin    |    24 Apr 2008   •   00:00
Şapte aditivi de Praga
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MÎNCĂM
Şunca de Praga analizată conţine o cantitate mare de caragenan şi gumă xantan, aditivi care ajută la reţinerea lichidelor. Astfel cumpărăm apă la preţ de pulpă de porc.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Şunca de Praga analizată conţine o cantitate mare de caragenan şi gumă xantan, aditivi care ajută la reţinerea lichidelor. Astfel cumpărăm apă la preţ de pulpă de porc.


Şunca de Praga de la Ma­tache Măcelaru este un produs “din carne proas­pătă, tranşată cu pricepere şi preparată apoi cu pasiune şi iscusinţă exact ca pe vremuri: în măcelării curate şi îmbelşugate”. Cel puţin aşa se laudă pro­ducătorul pe etichetă. Acesta ne oferă şi ingredientele folosite pentru prepararea şuncii: “pulpă porc, sare, gelifianţi (caragenan – E 407 şi gumă xantan – E 415), amidon de cartofi, stabilizatori (difosfaţi E 450 şi trifosfaţi E 451), antioxidant (ascorbat de sodiu E 301, condimente, dextroză, amplificator de aromă (glutamat monosodic E 621), aromă, extract de condimente, conservant (nitrit de sodiu E 250)”.

 

ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul ana­lizat: “Mezel de tip şuncă de Praga, cu un exces de sare şi aditivi alimentari, dintre care unii periculoşi, chiar cu potenţial cancerigen”. Caragenanul E 407 poate produce disfuncţii ale tractusului digestiv, ducând chiar la apariţia cancerului, iar conservantul E 250 este în­cadrat şi el în aceeaşi categorie. Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul este dezechilibrat, conţinând grăsimi saturate de origine animală aterogene în cantităţi foarte mari.

Şunca conţine şi surse de fosfor (E 450, E 451), care interferează cu calciul, împiedicând fixarea acestuia în oase, precum şi cu absorbţia fierului şi a magneziului.

 

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, sufe­rinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, suferinzilor de ficat şi rinichi, de artrite, reumatism, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), sufe­rinzilor de boli dermatologice, bolnavilor de gută. De asemenea, su­ferinzii de densitate osoasă scăzută (osteoporoză) vor evita consumul produsului.

 

Precizări

Rubrica “Ce bem, ce mâncăm” se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, ne pot trimite sugestii la numărul de fax 021-318.20.35. Dacă sunteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia

pentru a fi “analizată” despecialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum