CE BEM, CE MÎNCĂM
Şunca de Praga analizată conţine o cantitate mare de
caragenan şi gumă xantan, aditivi care ajută la reţinerea lichidelor. Astfel
cumpărăm apă la preţ de pulpă de porc.
Şunca de Praga analizată conţine o cantitate mare de caragenan şi gumă xantan, aditivi care ajută la reţinerea lichidelor. Astfel cumpărăm apă la preţ de pulpă de porc.
Şunca de Praga de la Matache Măcelaru este un produs “din carne proaspătă, tranşată cu
pricepere şi preparată apoi cu pasiune şi iscusinţă exact ca pe vremuri: în măcelării
curate şi îmbelşugate”. Cel puţin aşa se laudă producătorul pe etichetă.
Acesta ne oferă şi ingredientele folosite pentru prepararea şuncii: “pulpă
porc, sare, gelifianţi (caragenan – E 407 şi gumă xantan – E 415), amidon de
cartofi, stabilizatori (difosfaţi E 450 şi trifosfaţi E 451), antioxidant (ascorbat de sodiu E
301, condimente, dextroză, amplificator de aromă (glutamat monosodic E 621), aromă, extract de condimente, conservant (nitrit de
sodiu E 250)”.
ANALIZĂ. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: “Mezel de tip şuncă de Praga, cu un exces de sare şi aditivi alimentari, dintre care unii periculoşi, chiar cu potenţial cancerigen”. Caragenanul E 407 poate produce disfuncţii ale tractusului digestiv, ducând chiar la apariţia cancerului, iar conservantul E 250 este încadrat şi el în aceeaşi categorie. Din punct de vedere al profilului nutriţional, produsul este dezechilibrat, conţinând grăsimi saturate de origine animală aterogene în cantităţi foarte mari.
Şunca conţine şi surse de fosfor (E 450, E 451), care interferează cu calciul, împiedicând fixarea acestuia în oase, precum şi cu absorbţia fierului şi a magneziului.
CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi celor care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, suferinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare, suferinzilor de ficat şi rinichi, de artrite, reumatism, celor cu status proinflamator sistemic, suferinzilor de cancer, de maladii neurodegenerative (Parkinson şi Alzheimer), suferinzilor de boli dermatologice, bolnavilor de gută. De asemenea, suferinzii de densitate osoasă scăzută (osteoporoză) vor evita consumul produsului.
Precizări
Rubrica “Ce bem, ce mâncăm” se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, ne pot trimite sugestii la numărul de fax 021-318.20.35. Dacă sunteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia
pentru a fi “analizată” despecialistul nostru. Ca modalitate
de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar
informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
cristina.calin@jurnalul.ro