• CE BEM, CE MÂNCĂM
Produsul analizat este un amestec de făină cu grăsimi vegetale şi aditivi alimentari care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.
• CE BEM, CE MÂNCĂM
Produsul analizat este un amestec de făină cu grăsimi vegetale şi aditivi alimentari care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.
Sărăţelele par nişte produse foarte simple, care nu au nevoie de foarte multe ingrediente. Dar când vine vorba despre “sărăţele cu aromă de ceapă cu smântână”, lucrurile se schimbă. Apar aditivi alimentari şi alte componente. Pe etichetă citim următoarele ingrediente: “făină albă, grăsime vegetală , sare iodată, aromă de ceapă şi smântână 6% (pudră de ceapă, pudră de zer, iaurt şi unt, condimente, grăsime vegetală, sare, maltodextrină, substanţe aromatizante, potenţiatori de aromă: glutamat de monosodic – E 621, acid inozinic E 630), agent de afânare: bicarbonat de amoniu E 503”.
ANALIZĂ. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: “Face parte din categoria snacksurilor sărate, practic un amestec de făină albă şi grăsime vegetală cu sare şi aditivi alimentari, imprimându-i un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide şi lipide”. Excesul de zaharuri duce la o încărcătură glicemică ridicată, care pune în pericol pancreasul. De asemenea, produsul conţine o sursă masivă de sare ascunsă, periculoasă pentru sănătate, în condiţiile în care nu trebuie să depăşim zilnic un consum de 6 g/adult şi maximum 3 g/copil. Această compoziţie determină şi o densitate calorică ridicată, care poate ajunge la aproximativ 400 kcal/100 g.
CONCULZII.În urma analizării înscrisului de pe etichetă rezultă că produsul nu este recomandat copiilor, persoanelor hipertensive, cu afecţiuni renale, celor cu hiperuricemie (gută), femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, astmaticilor, alergicilor, persoanelor cu afecţiuni hepatice, celor cu afecţiuni ale tractusului intestinal. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de a consuma produsul analizat. Persoanelor suferinde de celiachie (intoleranţă la gluten) le sunt interzise aceste sărăţele. Cei cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului.
Precizări:
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37; 021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
cristina.calin@jurnalul.ro