x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sărăţele cu arome sintetice

Sărăţele cu arome sintetice

de Cristina Andreea Calin    |    27 Feb 2008   •   00:00
Sărăţele cu arome sintetice
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM 

 

Produsul analizat este un amestec de făină cu grăsimi vegetale şi aditivi alimentari care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

• CE BEM, CE MÂNCĂM 

 

Produsul analizat este un amestec de făină cu grăsimi vegetale şi aditivi alimentari care pot pune în pericol sănătatea consumatorilor.

 

Sărăţelele par nişte produse foarte simple, care nu au nevoie de foarte multe in­grediente. Dar când vine vorba despre “sărăţele cu aromă de ceapă cu smântână”, lucrurile se schimbă. Apar aditivi alimentari şi alte componente. Pe etichetă ci­tim următoarele ingrediente: “făină albă, grăsime vegetală , sare iodată, aromă de ceapă şi smântână 6% (pudră de ceapă, pudră de zer, iaurt şi unt, condimente, grăsime vegetală, sare, maltodextrină, substanţe aromatizante, potenţiatori de aro­mă: glutamat de monosodic – E 621, acid inozinic E 630), agent de afânare: bicarbonat de amoniu E 503”.

 

ANALIZĂ. Profesorul Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie produsul analizat: “Face parte din categoria snacksurilor să­rate, practic un amestec de făină albă şi grăsime vegetală cu sare şi aditivi alimentari, imprimându-i un profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de glucide şi lipide”. Ex­cesul de zaharuri duce la o încăr­cătură glicemică ridicată, care pune în pericol pancreasul. De asemenea, produsul conţine o sursă ma­sivă de sare ascunsă, periculoasă pentru sănătate, în condiţiile în care nu trebuie să depăşim zilnic un consum de 6 g/adult şi maximum 3 g/copil. Această compoziţie de­termină şi o densitate calorică ri­dicată, care poate ajunge la  aproximativ 400 kcal/100 g.

 

CONCULZII.În urma anali­zării înscrisului de pe etichetă re­zultă că produsul nu este recomandat copiilor, persoanelor hipertensive, cu afecţiuni renale, celor cu hiperuricemie (gută), femeilor în­săr­cinate şi care alăptează, su­pra­ponderalilor şi obezilor, astmaticilor, alergicilor, persoanelor cu afec­ţiuni hepatice, celor cu afecţiuni ale tractusului intestinal. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de a consuma produsul ana­lizat. Persoanelor suferinde de ce­lia­chie (intoleranţă la gluten) le sunt interzise aceste sărăţele. Cei cu intoleranţă la lactoză vor testa produsul în prealabil pentru a vedea care este reacţia organismului.

 

Precizări:

Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021-318.20.37;  021-318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. Dacă sunteţi interesat de  caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere numărul 1-3, corp D,  Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencini­copschi foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba. 

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum