CE BEM, CE MÎNCĂM
Persoanele cu probleme de greutate trebuie să evite
consumul acestor sărăţele, din cauza valorii energetice foarte ridicate.
Persoanele cu probleme de greutate trebuie să evite consumul acestor sărăţele, din cauza valorii energetice foarte ridicate.
Sărăţelele cu susan Sultan au în compoziţie făină,
margarină vegetală, apă, amidon de porumb, susan min. 4%, glucoză, gălbenuş
de ou, sare, drojdie, zahăr, conservant (sorbat de potasiu E 202), emulgator
(monogliceride E 471). Valorile nutriţionale pentru 100 grame de produs sînt:
“proteine 9 g, grăsimi 27,68 g, carbohidraţi 63 g, valoarea energetică 512 kcal”.
ANALIZĂ. Sărăţelele
analizate sînt un produs de panificaţie dezechilibrat nutriţional, cu un
exces de glucide cu absorbţie lentă (amidon din făină şi din porumb), dar şi
cu absorbţie rapidă (glucoză, zaharoză). Acestea imprimă o încărcătură
glicemică ridicată periculoasă pentru pancreas, care va fi nevoit să
secrete o cantitate cît mai mare de insulină într-un timp mai scurt. De
asemenea, profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului
de Cercetări Alimentare, atrage atenţia că produsul conţine şi o cantitate
mare de grăsimi (27,68 grame/100). Dintre acestea, cea mai mare proporţie o
au şi grăsimile artificiale – margarina. Acestea au efecte nocive asupra sănătăţii,
în special asupra sistemului cardiovascular.
Valoarea biologică a sărăţelelor este scăzută şi de utilizarea conservantului sorbat de potasiu E 202. Acesta este incriminat pentru apariţia crizelor de astm, dar şi a unor iritaţii în cazul persoanelor sensibile.
Consumatorii trebuie să fie atenţi la sursă ascunsă de sare, de care trebuie avut grijă pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g. Această compoziţie imprimă o valoare energetică deosebit de ridicată (512 kcal/100 de grame).
CONCLUZII. Produsul analizat nu este indicat
supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi care alăptează,
copiilor, suferinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrovasculare,
hipertensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu
dislipidemie, suferinzilor de cancer. Specialistul ne spune că sărăţelele
analizate sînt interzise celor cu intoleranţă la gluten (celiachie).
Diabeticii îl vor consuma numai cu avizul medicului curant. Persoanele cu
intoleranţă la susan şi ou vor testa o mică parte din produs pentru a vedea
care este reacţia organismului.