x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sărăţele cu margarină

Sărăţele cu margarină

de Cristina Andreea Calin    |    03 Iun 2008   •   00:00
Sărăţele cu margarină

CE BEM, CE MÎNCĂM
Persoanele cu pro­bleme de greutate trebuie să evite consumul acestor sărăţele, din cauza valorii energe­tice foarte ridicate.

CE BEM, CE MÎNCĂM
Persoanele cu pro­bleme de greutate trebuie să evite consumul acestor sărăţele, din cauza valorii energe­tice foarte ridicate. 

 
Sărăţelele cu susan Sultan au în compo­ziţie făină, margari­nă vegetală, apă, ami­don de porumb, susan min. 4%, glucoză, gălbenuş de ou, sare, drojdie, zahăr, conservant (sorbat de potasiu E 202), emulgator (mono­gliceride E 471). Valorile nutriţionale pentru 100 gra­me de produs sînt: “proteine 9 g, grăsimi 27,68 g, carbohidraţi 63 g, valoarea energetică 512 kcal”.

 
ANALIZĂ. Sărăţelele analizate sînt un produs de panificaţie de­ze­chi­li­b­rat nutriţional, cu un exces de glu­cide cu absorbţie lentă (amidon din făină şi din po­rumb), dar şi cu ab­sor­bţie ra­pidă (glucoză, zaharoză). Acestea imprimă o încărcă­tură gli­ce­mi­că ridicată pe­riculoasă pentru pan­creas, care va fi nevoit să secrete o cantitate cît mai mare de in­sulină într-un timp mai scurt. De asemenea, profesorul doctor Gheorghe Men­­ci­nicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimen­tare, atrage aten­ţia că produsul conţine şi o canti­tate mare de grăsimi (27,68 gra­me/100). Dintre acestea, cea mai ma­re proporţie o au şi grăsimile artifi­cia­le – margarina. Acestea au efecte nocive asupra sănătăţii, în special asupra sistemului cardiovascular.

Valoarea biologică a să­răţelelor este scăzută şi de uti­lizarea conservantului sor­bat de potasiu E 202. Acesta este incriminat pentru apa­ri­ţia crizelor de astm, dar şi a unor iri­ta­ţii în cazul persoanelor sensibile.  

Consumatorii trebuie să fie atenţi la sursă ascunsă de sare, de care trebuie avut grijă pentru a nu depăşi doza zilnică recomandată de 6 g. Această compoziţie imprimă o valoare energetică deosebit de ridicată (512 kcal/100 de grame).


CONCLUZII. Produsul anali­zat nu este indicat supraponderalilor şi obezilor, femeilor însărcinate şi ca­re alăptează, copiilor, sufe­rinzilor de boli cardiovasculare şi cerebrovas­cu­lare, hiper­tensivilor, suferinzilor de maladii hepato-renale, celor cu dis­lipidemie, sufe­rinzilor de cancer. Spe­cia­listul ne spune că sărăţelele ana­­lizate sînt interzise celor cu into­le­ranţă la gluten (celiachie). Diabe­ti­cii îl vor consuma numai cu avizul me­dicului curant. Persoanele cu intoleranţă la susan şi ou vor testa o mică parte din produs pentru a vedea care este reacţia organismului.

×
Subiecte în articol: bun de consum