x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Şerbet cu iluzie de ciocolată

Şerbet cu iluzie de ciocolată

de Cristina Andreea Calin    |    18 Mar 2008   •   00:00
Şerbet cu iluzie de ciocolată
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM 
Pentru producătorul acestui desert amestecul de colorant caramel cu arome sintetice este sinomin cu ciocolata. Din acestea, combinate cu zahăr şi conservant, a fabricat şerbet.

 

Pentru producătorul acestui desert amestecul de colorant caramel cu arome sintetice este sinomin cu ciocolata. Din acestea, combinate cu zahăr şi conservant, a fabricat şerbet.

 

Şerbetul cu aromă de ciocolată Daily are o compoziţie din care rezultă că este de fapt un amestec de zahăr şi substanţe chimice. Ingredientele înscrise pe etichetă sunt: “zahăr, apă, sirop de glucoză, colorant caramel E 150, aromă natural identică (n.r. – artificială), conservant sorbat de potasiu E 202”. Pro­ducătorul recomandă consumatorilor să utilizeze şerbetul “ca desert, ca atare, pentru glazuri pentru torturi sau prăjituri, ca suport pentru diverse creme”.

 

ANALIZĂ.Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie şerbetul analizat: “un produs eminamente obţinut din glucide cu index glicemic foarte ridicat – zaharoză, glucoză – împreună cu aditivi alimentari care îl fac şi mai nociv”.

Mai mult, nu este clar de ce s-a adăugat sorbatul de potasiu E 202, având în vedere că zahărul în sine este un conservant. Conservantul chimic utilizat E 202 produce o serie de efecte adverse: iritaţii dermice, alergii, distru­ge­rea vitaminei B12. Doza zilnică ad­misă pentru acest aditiv este de 25 mk/kg corp.

Producătorul nu specifică ce tip de caramel a folosit. În industria alimentară sunt folosiţi: E 150a – caramel simplu, E 150b – caramel de sulfit de sodiu, E 150c – caramel amoniacal, E 150d – caramel sulfit de amoniu. Aceste patru tipuri de caramel au în comun faptul că pot declanşa hiperactivitatea, încetinesc creşterea, produc distensii intestinale sau hipertrofia rinichilor.

Specialistul nostru atrage atenţia că şerbetul tradiţional “nu se obţinea cu arome şi coloranţi artificiali, şi nici cu substanţe care mimează ciocolata (caramel şi arome), ci utilizând ingredientele respective în forma naturală”.

 

CONCLUZII.Din cauza ingredientelor sale, produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăpteaază, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hepaticilor, alergicilor, astmaticilor. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de a consuma acest produs.

 

Precizări

Rubrica se adresează persoanelor care doresc  să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail  bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, ne puteţi trimite sugestiile şi reclamaţiile dumneavoastră la numărul de fax: 021.318.20.35. Dacă sunteţi interesaţi de caracte­risticile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul  doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba. 

 

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum caramel