• CE BEM, CE MÂNCĂM
Pentru producătorul acestui desert amestecul de colorant
caramel cu arome sintetice este sinomin cu ciocolata. Din acestea, combinate cu
zahăr şi conservant, a fabricat şerbet.
Pentru producătorul acestui desert amestecul de colorant caramel cu arome sintetice este sinomin cu ciocolata. Din acestea, combinate cu zahăr şi conservant, a fabricat şerbet.
Şerbetul cu aromă de ciocolată Daily are o compoziţie din care rezultă că este de fapt un amestec de zahăr şi substanţe chimice. Ingredientele înscrise pe etichetă sunt: “zahăr, apă, sirop de glucoză, colorant caramel E 150, aromă natural identică (n.r. – artificială), conservant sorbat de potasiu E 202”. Producătorul recomandă consumatorilor să utilizeze şerbetul “ca desert, ca atare, pentru glazuri pentru torturi sau prăjituri, ca suport pentru diverse creme”.
ANALIZĂ.Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, descrie şerbetul analizat: “un produs eminamente obţinut din glucide cu index glicemic foarte ridicat – zaharoză, glucoză – împreună cu aditivi alimentari care îl fac şi mai nociv”.
Mai mult, nu este clar de ce s-a adăugat sorbatul de potasiu E 202, având în vedere că zahărul în sine este un conservant. Conservantul chimic utilizat E 202 produce o serie de efecte adverse: iritaţii dermice, alergii, distrugerea vitaminei B12. Doza zilnică admisă pentru acest aditiv este de 25 mk/kg corp.
Producătorul nu specifică ce tip de caramel a folosit. În industria alimentară sunt folosiţi: E 150a – caramel simplu, E 150b – caramel de sulfit de sodiu, E 150c – caramel amoniacal, E 150d – caramel sulfit de amoniu. Aceste patru tipuri de caramel au în comun faptul că pot declanşa hiperactivitatea, încetinesc creşterea, produc distensii intestinale sau hipertrofia rinichilor.
Specialistul nostru atrage atenţia că şerbetul tradiţional “nu se obţinea cu arome şi coloranţi artificiali, şi nici cu substanţe care mimează ciocolata (caramel şi arome), ci utilizând ingredientele respective în forma naturală”.
CONCLUZII.Din cauza ingredientelor sale, produsul analizat nu este indicat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăpteaază, supraponderalilor şi obezilor, cardiovascularilor, hepaticilor, alergicilor, astmaticilor. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de a consuma acest produs.
Precizări
Rubrica se adresează persoanelor care doresc să afle ce conţin alimentele şi băuturile consumate zilnic şi efectele lor asupra sănătăţii. Cititorii îşi pot exprima opiniile la numerele de telefon 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe e-mail bundeconsum@jurnalul.ro. De asemenea, ne puteţi trimite sugestiile şi reclamaţiile dumneavoastră la numărul de fax: 021.318.20.35. Dacă sunteţi interesaţi de caracteristicile unui produs, expediaţi pe adresa redacţiei (Piaţa Presei Libere nr. 1-3, corp D, Sector 1, Bucureşti) eticheta acestuia pentru a fi “analizată” de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizăm că profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, foloseşte doar informaţiile de pe etichetă, fără a şti despre ce produs este vorba.
cristina.calin@jurnalul.ro