x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet „Sfârşitul e sub ochii mei. Boala e fără vindecare”

„Sfârşitul e sub ochii mei. Boala e fără vindecare”

de Irina Munteanu    |    24 Noi 2011   •   21:00
„Sfârşitul e sub ochii mei. Boala e fără vindecare”

De obicei, scriem despre copii care au o sansa. Sufera de boli grave, dar pentru care exista remediu, cu pretul unor sume mari de bani. De aceasta data, mama care ne-a scris nu are nici o speranta. Stie ca zilele fiului sau sunt numarate si singurul lucru pe care si-l doreste este sa aiba destui bani incat sa-i faca drumul spre sfarsit mai usor.

'La analize, inainte de nastere, nu mi s-a spus ca fiul meu are pro­bleme. Vladut a fost operat intr-un spital din Iasi, la numai opt zile dupa nastere, dupa ce medicii au pus diagnosticul de «meningocel». Nu ni s-a spus ca vor fi urmari. Pana la sapte luni a fost normal, cand, deodata, a inceput sa ii creasca capul. Am fost la tomograf la Bucuresti, unde ni s-a spus ca nu se mai poate face nimic pentru copil. Suferea de hidrocefalie. La operatie ar fi trebuit sa i se puna o valva cu drenaj.

Lichidul nu-l putea elimina altfel. Insa noua ni s-a spus ca nu are nici o sansa de supravietuire', povesteste Mihaela Ursache. Si totusi, copilul are acum 7 ani si 6 luni, insa circumferinta capului sau a ajuns la un metru si 19 centimetri. 'Are o coma care dureaza si cate doua, trei zile. Isi pierde constiinta. E ca o leguma. Daca il intorc e bine, daca nu, asa sta. Ii dau fenobarbital, sa-l linisteasca. Face si crize epileptice. Lichidul ii apasa creierul. Nu se poate misca, are muschii atrofiati.'

Parintii lui Vladut au scris la o fundatie, care i-a ajutat cu bani si s-a interesat si la medici. 'Dar nu se mai poate face nimic pentru el. Sfarsitul e sub ochii mei. Boala e fara vindecare', spune mama. Una dintre nevoile cele mai stringente ale lui Vladut sunt pampersii si, din cand in cand, mai primesc de la oamenii impresionati de cazul acestui copil cate un pachet de pampersi. 'Nu merge, nu-si poate tine capul, eu il hranesc cu biberonul. Ii pun capul pe perna cu grija. Trebuie sa umblam cu el ca cu oul, sa nu ii rupem coloana', descrie Mihaela cosmarul zilnic prin care trece alaturi de fiul ei. Ii cumpara cand poate ceea ce-i place lui cel mai mult sa manance – cremvursti si pere. Toata manca­rea lui trebuie pasata. 'Vorbeste, ma inteleg cu el, dar nu mereu. Are perioade cand nici nu vede, din cauza lichidului care ii apasa pe creier', spune mama. O vreme, ei i-a fost rusine sa vorbeasca despre suferinta ei, pentru ca nu stia cum vor interpreta oamenii: 'Usa mea a fost deschisa tot timpul, ca cine nu crede prin ce trec eu sa vina sa vada. Ne-au mai ajutat oamenii din cand in cand'.

Familia Ursache mai are doi copii – un baietel de 12 ani si o fetita de 3 ani si jumatate. Mama, care are meseria de mecanic auto, s-a vazut nevoita sa renunte la serviciu pentru a sta cu Vladut. Primeste, ca insotitor pentru persoana cu handicap, 510 lei pe luna. La aceasta suma se adauga alocatiile copiilor si salariul de 600 de lei al sotului. Banii familiei sunt prea putini ca sa le ajunga pentru hrana si hainele copiilor si pentru pampersi si calmantele pe care trebuie sa le ia Vladut. Cine doreste sa ajute familia Ursache poate depune bani in contul deschis la filiala Darmanesti a BCR: RO77RNCB0535113339580001, pe numele Ursache Mihaela, si in contul deschis la filiala Comanesti a Raiffeisen Bank:

– RO21RZBR0000060009434041, pe numele Ursache Petru. Familia poate fi gasita la acest numar de telefon: 0752.77.17.82 si la adresa: Str. Triajului nr.7, oras Darmanesti, judetul Bacau.

×
Subiecte în articol: pagina de suflete