x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Singurătatea copiilor duce chiar și la consumul de droguri

Singurătatea copiilor duce chiar și la consumul de droguri

de Paul Bardasu    |    09 Aug 2022   •   06:40
Singurătatea copiilor duce chiar și la consumul de droguri
Sursa foto: pexels

Consumul de substanțe psihoactive în rândul adolescenților a devenit o problemă cu care se confruntă întreaga societate. Citim despre tineri prinși drogați la volan, la spectacole, în licee și chiar în școli generale. Îi blamăm, dăm vina pe anturaj și pe dealerii de droguri, însă nu ne gândim că și noi, ca părinți, putem face mai mult pentru a-i împiedica pe adolescenți să recurgă la substanțe interzise. Profesorul doctor Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă în acest sens.

„Citesc un studiu despre riscurile la care se supun tinerii care consumă de la vârste tot mai fragede substanțe psihoactive. Aceste substanțe distrug neuronii și duc la probleme grave, la boli psihiatrice. Există cel puțin un motiv pentru care tinerii recurg la aceste substanțe extrem de nocive pentru creier: singurătatea”, a mărturisit medicul neurochirurg.

Copiii au nevoie de voi, chiar dacă nu o spun

„Tinerii nu mai sunt uniți de chestiuni care ne uneau pe noi, decât în foarte mică măsură. Fac puțin sport, tabere sunt destul de puține, practica este de multe ori doar pe hârtie. Adică acele activități de grup care dezvoltă prietenii, care formează sentimentul de camaraderie. De ce s-a ajuns aici? Desigur, tehnologia e un răspuns. Internetul a creat lumi virtuale, care au înlocuit parțial lumea reală. Tinerii noștri sunt atenți la jocuri și nu la competiții reale, sunt atenți la diverse canale de streaming și nu la dezbateri sau la muzică reală, sunt atenți la personaje și nu la persoane. Trag un semnal de alarmă pentru părinți: dați mai multă atenție copiilor! Au nevoie de dumneavoastră, chiar dacă nu o spun”, a scris Vlad Ciurea pe contul său de facebook.

Renumitul doctor a continuat: „Trebuie să ne gândim la copii nu doar din perspectivă personală, subiectivă, ci și la faptul că ei reprezintă viitorul acestei țări și al acestui popor. Dar, dincolo de toate acestea, ei merită să fie fericiți și, mai ales, să fie iubiți. Pentru că ei nu fac decât să umple goluri. Și fac asta cu ce e la îndemână! Recomandarea mea e să le fiți la îndemână și să le fiți prieteni, să-i încurajați să trăiască real, nu virtual și nu ajutați de diverse substanțe toxice”.

×