x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Snacksuri cu şapte aditivi alimentari

Snacksuri cu şapte aditivi alimentari

de Mihaela Ionescu    |    12 Aug 2009   •   00:00
Snacksuri cu şapte aditivi alimentari

Snacksurile din cartofi, cu aromă de paprika Truller, sunt un produs dezechilibrat din punct de vedere nutriţional, cu un exces de glucide cu index glicemic ridicat şi absorbţie rapidă.



Pancreasul endocrin va avea de suferit, fiind obligat să secrete o cantitate mai mare de insulină într-o perioadă mai scurtă de timp. De asemenea, produsul conţine şi ulei vegetal într-o pondere mare. Din modul de prezentare a produsului rezultă că acesta a fost folosit pentru prăjit. În acest caz, se formează acrilamida, o substanţă cancerigenă.

În compoziţia produsului analizat intră şi trei aditivi alimentari, cu rol de potenţiatori de aromă. Glutamatul monosodic este incriminat în apariţia sindromului bucătăriei chinezeşti, care se manifestă prin stări de slăbiciune, greaţă, ameţeli, palpitaţii, ajungându-se uneori chiar şi la pierderi de memorie, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Produsul analizat conţine patru surse de sodiu, pe care trebuie să le ia în considerare în special persoanele care suferă de boli renale, cardiovasculare şi de hipertensiune.  

În urma analizei, specialistul nostru ne spune că produsul nu este indicat persoanelor supraponderale, obeze, celor suferinde de diabet, hipertensiune, de boli cardiovasculare, cu afecţiuni digestive, renale, celor cu astm, cu maladii neurodegenerative, inflamatorii, bolnavilor de cancer, copiilor, adolescenţilor, celor care suferă de hiperuricemie (gută). Persoanele care suferă de intoleranţă la lactoză vor testa reacţia organismului la produs. Diabeticii vor ţine cont de cantitatea de glucide şi vor cere sfatul medicului curant.

Eticheta
Snacks din cartofi, cu aromă de paprika Truller. Cartofi pudră 46%, ulei vegetal, amidon modificat din cartofi unul dintre E1440, E1410, E1414, acidifianţi: acid lactic E270 şi acid malic E296, dextroză, sare, extract de drojdie, boia de ardei iute 0,6%, potenţiatori de aromă: glutamat monosodic E621, inosinat disodic E631 şi guanilat disodic E627, ceapă pudră, usturoi pudră, lactoză, arome, colorant: extract de ardei roşu E160c, maltodextrină, condimente, proteine din lapte.

×
Subiecte în articol: bun de consum aditivi snacksuri