x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Snacksuri nocive

de Cristina Andreea Calin    |    13 Noi 2007   •   00:00
Snacksuri nocive
Sursa foto: Jurnalul foto/

CE BEM, CE MĂNCĂM

Pe partea superioară a ambalajului stă scris mare că produsul nu are conservanţi şi coloranţi artificiali. Are insă alţi aditivi alimentari, care pot fi chiar mai periculoşi.

CE BEM, CE MĂNCĂM

Pe partea superioară a ambalajului stă scris mare că produsul nu are conservanţi şi coloranţi artificiali. Are insă alţi aditivi alimentari, care pot fi chiar mai periculoşi.

Ambalajul ne duce cu găndul la un produs pe care copiii il pot consuma oricănd, oriunde. Numai că Cheetos, "snacks din porumb cu gust de ketchup", are o compoziţie care arată contrariul: făină de porumb, făină de grău, uleiuri vegetale, zahăr, amidon, stimulator de aromă: glutamat monosodic (E 621), ribonucleotide de sodiu (E 635), pudră de mere, dextroză, sare, pudră de roşii 1%, arome naturale şi identic naturale (n.r. - adică, artificiale), regulator de aciditate: acid malic (E 296), acid citric (E 330), colorant: extract de paprica, carbonat de calciu (E 170), indulcitor: aspartam (E 951). Conţine o sursă de fenilalanină. Valorile nutriţionale pentru 100 g specifică următoarele: energie 520 kcal/ 2160 kj, proteine 4 g, carbohidraţi 46 g, dintre care zaharuri 2 g, grăsimi 37 g, din care saturate 17 g, fibre 1,4 g, sodiu 0,2.

ANALIZĂ. Profesorul Gheorghe Mencinicopschi descrie alimentul analizat: "Produs din categoria snacksurilor cu profil nutriţional dezechilibrat, cu un exces de zaharuri rafinate (zahăr, dextroză), cu absorbţie rapidă, dar şi zaharuri lente (amidon), care imprimă produsului o incărcătură glicemică ridicată dăunătoare pentru pancreasul endocrin." Snacksul combină carbohidraţii cu un procent ridicat de grăsimi, 37%, ceea ce inrăutăţeste şi mai mult calitatea nutriţională a produsului. Grăsimile folosite la fabricarea produsului au un profil al acizilor graşi nociv din cauza procentului mare de acizi graşi saturaţi periculoşi pentru sănătate. Mai mult, grăsimile saturate in combinaţie cu zaharurile rafinate pun in pericol sănătatea consumatorilor.

Snacksul are in compoziţie aditivi alimentari periculoşi - glutamatul monosodic (neurotoxic), ribonucleotide de sodiu (tulbură metabolismul azotului), aspartamul (neurotoxic). Produsul are o densitate calorică exagerat de mare, 520 kcal, putănd acoperi chiar un sfert din necesarul unui adult, dar furnizăndu-i calorii de proastă calitate, nesănătoase. Acest lucru este un real pericol in contextul in care programul de evaluare a sănătăţii populaţiei a arătat că un sfert din populaţia ţării este obeză şi aproximativ un alt sfert este in pericol de a contracta diabet de tip II. Din lista de ingrediente rezultă că face parte din categoria alimentelor de tip junk-food (in traducere literală "alimente de gunoi").

CONCLUZII. Produsul nu este recomandat copiilor, adolescenţilor, femeilor insărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu sindrom metabolic (cardiovasculari, hipertensivi, diabet de tip II, neurodegenerative, cancere), status proinflamator sistemic, hepatici, renali, dermatologici, celor cu celulită, pulmonare, alergici, psihice şi neurologice, bătrănilor. Produsul este interzis celiachicilor şi celor suferinzi de fenicetonurie.

cristina.calin@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bun de consum