• CE BEM, CE MÂNCĂM
Sosul
analizat este folosit în general pentru asezonarea mâncărurilor. Din compoziţia
acestuia rezultă că are un conţinut ridicat de grăsimi 38% din sursă botanică
nespecificată.
• CE BEM, CE MÂNCĂM
“Tartar sauce Vita Star” este un sos care are în compoziţie mai mulţi aditivi alimentari decât ingrediente naturale. De pe etichetă citim: “ulei vegetal 38%, apă, oţet, zahăr, castraveţi muraţi, ceapă, praf de ou, amidon modificat E1422, făină de muştar, sare comestibilă, stabilizator – gumă de guar E412, xanthan E 415, condimente, plante aromatice, conservant E202 (sorbat de potasiu), antioxidant E385 (etilendiamină tetraacetat de calciu disodiu EDTA)”.
ANALIZĂ. Sosul analizat este folosit în general pentru asezonarea mâncărurilor. Din compoziţia acestuia rezultă că are un conţinut ridicat de grăsimi 38% din sursă botanică nespecificată. De asemenea, specialistul nostru profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra faptului că produsul are şi un conţinut semnificativ de glucide cu index glicemic ridicat (zaharoză), surse ascunse de sare (castraveţi muraţi, clorură de sodiu şi E385) şi o serie de aditivi alimentari. EDTA este cel mai periculos putând induce modificări metabolice, dezechilibre ale balanţei minerale, crampe musculare.
CONCLUZII. Este de preferat prepararea unui astfel de sos în casă din ingrediente proaspete şi fără aditivi alimentari.