x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Sos tartar cu cinci E-uri

Sos tartar cu cinci E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    15 Mar 2008   •   00:00
Sos tartar cu cinci E-uri
Sursa foto: Jurnalul foto/

• CE BEM, CE MÂNCĂM
Sosul analizat este folosit în general pentru asezonarea mâncărurilor. Din compoziţia acestuia rezultă că are un conţinut ridicat de grăsimi 38% din sursă bota­nică nespecificată.

• CE BEM, CE MÂNCĂM

 “Tartar sauce Vita Star” este un sos care are în compoziţie mai mulţi aditivi alimentari decât ingrediente na­turale. De pe etichetă citim: “ulei ve­getal 38%, apă, oţet, zahăr, castra­veţi muraţi, ceapă, praf de ou, amidon modificat E1422, făină de muş­tar, sare comestibilă, stabilizator – gumă de guar E412, xanthan E 415, condimente, plante aromatice, conservant E202 (sorbat de potasiu), antioxidant E385 (etilendia­mină tetraacetat de calciu disodiu EDTA)”.

 

ANALIZĂ. Sosul analizat este folosit în general pentru asezonarea mâncărurilor. Din compoziţia acestuia rezultă că are un conţinut ridicat de grăsimi 38% din sursă bota­nică nespecificată. De asemenea, specialistul nostru profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi atrage atenţia asupra faptului că produsul are şi un conţinut semnificativ de glucide cu index glicemic ridicat (zaharoză), surse ascunse de sare (castraveţi muraţi, clorură de sodiu şi E385) şi o serie de aditivi alimentari. EDTA este cel mai periculos putând induce modificări metabo­lice, dezechilibre ale balanţei mi­nerale, crampe musculare.

 

CONCLUZII. Este de prefe­rat prepararea unui astfel de sos în casă din ingrediente proaspete şi fără aditivi alimentari.

×
Subiecte în articol: bun de consum