De ce este atât de important fierul pentru organism?
Fierul este un mineral esențial, ceea ce înseamnă că organismul uman nu poate funcționa în absența lui. Fierul este implicat în numeroase procese metabolice, dar cel mai cunoscut și mai important este sinteza de hemoglobina, un compus al celulelor roșii din sânge, responsabil cu fixarea și transportul moleculelor de oxigen către toate celulele și țesuturile din organism.
Carența de fier împiedică formarea moleculelor noi de hemoglobină; afecțiunea este denumită anemie feriprivă și determină o suprasolicitare semnificativă la nivelul țesuturilor și al organelor, care nu mai beneficiază de o oxigenare adecvată.
Care este necesarul individual de fier, în funcție de vârstă?
Doza zilnică recomandată de fier variază în funcție de vârstă și de starea fiziologică a fiecărei persoane. De asemenea, ea variază și în funcție de sex, deoarece femeile pierd, lunar, sânge menstrual, ceea ce le face să aibă nevoie de o cantitate ceva mai mare de fier decât bărbații.
Doza zilnică recomandată de fier este:
- De la 0 la 6 luni: 0,27 mg;
- De la 7 la 12 luni: 11 mg;
- De la 1 la 3 ani: 7 mg;
- De la 4 la 8 ani: 10 mg;
- De la 9 la 13 ani: 8 mg;
- De la 14 la 18 ani: 11 mg pentru bărbați, 15 mg pentru femei;
- De la 19 la 50 ani: 8 mg pentru bărbați, 18 mg pentru femei;
- De la 51 ani: 8 mg;
- Femei însărcinate: 27 mg;
- Femei care alăptează: 10 mg.
Cât fier conține spanacul?
Spanacul nu este o sursă de fier mai importantă decât restul legumelor cu frunze verzi. O ceașcă de spanac crud furnizează aproximativ 0.81 mg de fier, în timp ce aceeași cantitate de broccoli conține 0.66 mg fier, kale are 0.24 mg fier, iar varza de Bruxelles bate recordul, cu 1.2 mg pe ceașcă.
Fierul din spanac nu se absoarbe corespunzător
E adevărat, spanacul conține mai mult fier decât salata verde, de exemplu, iar beneficiile sale pentru sănătate nu au legătură neapărat cu aportul de fier pe care îl asigură. Din păcate, nu numai că spanacul nu conține prea mult fier, dar acesta este și greu absorbit, din cauza cantității mari de acid oxalic din spanac - un compus care inhibă absorbția fierului.
De unde a apărut mitul legat de fierul din spanac?
Se pare că, în anul 1870, un chimist pe nume Erich von Wolf studia beneficiile nutritive ale spanacului. În notițele sale, a greșit la amplasarea unei virgule, fapt care a determinat o creștere accidentală a cantității de fier a spanacului de zece ori.
În anii 1930, mai precis, în 1937, eroarea a fost descoperită și corectată, dar Popeye devenise deja un personaj atât de popular în rândul copiilor - și al părinților - încât mitul că spanacul te face puternic a persistat până în prezent. Statisticile arată că Popeye a determinat o creștere cu 33% a consumului de spanac, pe teritoriul Statelor Unite.
Mai mâncăm sau nu spanac?
Evident că da! Spanacul este un ingredient sănătos, cu un conținut ridicat de vitamine și de fibre, care poate fi inclus într-o mare varietate de rețete delicioase. Doar că e bine să știi că nu te poți baza exclusiv pe conținutul său discutabil de fier, pentru a combate anemia. Și nici pentru a deveni puternic, precum Popeye marinarul.
Spanacul este un ingredient popular în alimentația obișnuită. Deși are beneficii pentru sănătate, conținutul de fier care l-a făcut celebru nu este, din păcate, decât un mit.
Sursa foto: Shutterstock