x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

29 Noi 2008   •   00:00

PESTICIDE: Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a recomandat scăderea nivelurilor maxime admise pentru reziduurile de pesticide pentru câteva astfel de substanţe care se folosesc în UE.

Decizia a fost luată la cererea Comisiei Europene, ai cărei specialişti cred că sănătatea consumatorilor este pusă în pericol. Vinclozolinul este una dintre substanţele incriminate şi se foloseşte pentru mere, salată verde, pepene galben, ardei graşi, struguri, pere, căpşuni, vinete. CE a cerut acest lucru din cauza circulaţiei foarte mari a mărfurilor, atât în interiorul UE, cât şi din afara ei.

MELAMINĂ
Aproape 300 de tone de soia importate din China pentru a fi utilizate ca hrană organică pentru păsări în vestul Franţei au fost retrase de pe piaţă, în urma descoperirii unui nivel de melamină de 50 de ori mai mare decât limita maximă admisă, potrivit companiei importatoare, citată de AFP.” “Testele pe carnea de porc şi de pui arată că nu există nici un pericol pentru sănătatea publică. Spre deosebire de dioxină, melamina nu se acumulează în organism, nu se transmite pe linie alimentară”, a precizat Frederic Andre, din cadrul Direcţiei serviciilor veterinare din Vendee.

CEAI
Consumul de ceai verde şi negru neîndulcit vă poate ajuta să vă păstraţi dinţii întregi, arată un studiu publicat în revista General Dentistry. Responsabil pentru efectele pozitive este taninul, care scade nivelul Ph-ului la nivelul suprafeţei dentare. În cadrul aceleiaşi cercetări, medicii au atras atenţia că băuturile carbogazoase au efect invers, mergând până la pierdea dinţilor. Cei mai expuşi sunt consumatorii mai în vârstă, şi de aceea este bine ca ceaiul să fie consumat de la vârste fragede pentru a proteja dantura.

PEŞTE
Produsele din peşte şi fructe de mare sunt primele responsabile pentru apariţia intoxicaţiilor alimentare, arată un raport publicat de Centrul Naţional pentru Ştiinţă în Interesul Public din SUA. Potrivit acestuia, riscul de contaminare creşte de 29% în cazul consumului de peşte, faţă de celelalte produse alimentare. De asemenea, englezii au descoperit Listeria monocytogenes în aproape toate sortimentele de peşte afumat pe care le-au controlat. De aceea, autorităţile atrag atenţia că trebuie înăsprite normele de ambalare şi producţie a sortimentelor din peşte şi fructe de mare.

×
Subiecte în articol: bun de consum