Persoanele care locuiesc în apropiereafast-food-urilor şi a supermarket-urilor au şanse să ajungă obeze, arată un studiu realizat în Canada. John Spence, profesorul care a coordonat studiul, a arătat că persoanele care au restaurante şi magazine alimentare pe o rază de 800 de metri în preajma locuinţei au probleme de greutate. Subiecţii care locuiesc mai departe de ispite nu sunt predispuşi la obezitate şi la boli asociate acesteia: hipertensiune şi maladii cardiovasculare. Cercetătorii speră ca prin această demonstraţie să convingă autorităţile să amplaseze mai multe pieţe de fructe şi legume în zonele rezidenţiale şi să reducă autorizaţiile pentru restaurante fast-food sau hypermarket-uri.
ÎNDULCITORI
Îndulcitorii chimici de sinteză nu afectează numai sănătatea consumatorilor, ei distrug şi mediul înconjurător. O echipă de cercetători de la Centrul pentru Tehnologia Apei din Germania a arătat că, odată ajunşi în apa reziduală, îndulcitorii nu pot fi distruşi, întorcându-se chiar în apa potabilă şi în pânza freatică. Cicla-matul de sodiu, acesulfamul K, zaharina, aspartamul şi sucraloza au fost detectate în apele din Germania în cantităţi suficiente încât să îi îngrijoreze pe cercetători cu privire la sănătatea publică. Astfel, au ajuns la concluzia că, fără voie, nemţii consumă aceste substanţe chimice, majoritatea dintre ele cu potenţial cancerigen. Îndulcitorii
sunt folosiţi în majoritatea produselor dietetice.
Citește pe Antena3.ro