x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet STRATEGIE/Magiun unic în UE şi în România

STRATEGIE/Magiun unic în UE şi în România

de Cristina Andreea Calin    |    09 Ian 2009   •   00:00
STRATEGIE/Magiun unic în UE şi în România

Produsele cu indicaţie geografică protejată ar putea fi soluţia pentru producătorii de alimente. În felul acesta pot exporta produsele fără teama că vor veni alte firme, cu acelaşi nume, care să le fure brandul.

Singurul lucru pe care trebuie să îl facă este să respecte întocmai denumirea, calitatea şi mediul geografic de unde acesta provine. Deşi durează un an de la obţinerea acestei denumiri până la posibilitatea de a exporta, efortul merită. Produsele de acest tip sunt extrem de apreciate pe piaţa europeană.

Cu toate acestea, în România există un singur produs care a depus documentaţia pentru obţinerea certificatului de produs de origine protejată. Magiunul de Topoloveni va deveni singurul care poate fi vândut în Europa cu această denumire. Din 2001, magiunul se găseşte numai în magazinele europenilor. numai că, din cauza lipsei certificatului de produs cu indicaţie geografică protejată, magiunul se vindea vrac. Nemţii şi austriecii îl ambalau şi îl vindeau la nişte preţuri foarte mari. Având în vedere că am exportat 200 de tone de magiun pe an, profiturile făcute de aceştia au fost uriaşe. Situaţia se va schimba în momentul în care produsul va avea şi certificatul salvator.

DOCUMENTE
Pentru a-i convinge pe străini de calitatea magiunului, producătorul a făcut toate testele necesare pentru a demonstra absenţa aditivilor alimentari. Probele au fost analizate la cele două laboratoare de stat LAREX şi la Institutul de Cercetări Alimentare. Certificatul venit de la LAREX a confirmat faptul că “produsul nu conţine zahăr adăugat şi nici conservanţi: dioxid de sulf, acid sorbic, acid benzoic. În timpul auditului de certificare nu s-a constatat utilizarea nici unui aditiv”.

Producătorul a apelat la serviciile Institutului de Cercetări Alimentare pentru a-i convinge pe europeni şi de calităţile nutriţionale ale magiunului de Topoloveni, nu numai de lipsa aditivilor alimentari. Profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, a declarat în urma studierii buletinului de analiză că magiunul de Topoloveni este un “produs natural 100%, fără aditivi alimentari şi fără zaharuri adăugate (zaharoză, glucoză, fructoză, sirop de glucoză-fructoză)”. Magiunul conţine zaharuri naturale din prune (14,5 grame) la 100 grame, fructoză şi (9,2 grame) glucoză la 100 grame. De asemenea, produsul este valoros pentru că este un aliment cu un aport de fibră de 2,3 grame la 100 grame de produs. Specialistul ne spune că prin procesul de producţie nu se pierd vitaminele şi mineralele din prune. “Este o sursă bună de seleniu, absolut necesar pentru buna funcţionare a sistemelor antioxidante din organism, are un efect antiaging şi de întărire a sistemului imunitar. Mai mult, este o sursă foarte bună de potasiu, care este deficitar în dieta modernă şi care este absolut necesar pentru buna funcţionare a sistemului nervos şi muscular”, precizează specialistul. În perioada de primavară-toamnă-iarnă este o sursă valoroasă de energie, săruri minerale, antioxidanţi, fibre alimentare necesare atenuării stressului din perioada rece. Prin cantitatea mare de potasiu reechilibrează statusul acido-bazic, mediul nostru intern revenind la valoarea optimă”, explică profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi.

ÎN EUROPA
Fără obţinearea certificatului de produs cu indicaţie geografică protejată comercializarea oricărui aliment în spaţiul Uniunii Europene este aproape imposibilă, pentru că producătorii români nu sunt de încredere. De aceea, marile lanţuri de magazine din UE au nevoie de garanţii ferme că alimentele pe care le pun la raft respectă toate normele de siguranţă alimentară, sanitare, de igienă şi de protecţie a mediului. O dată ce sunt strânse toate aceste documente de la autorităţile de profil din România, se poate depune dosarul la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Durabile. Obţinerea certificatului este sinonimă cu succesul, pentru că o dată ce producătorul pătrunde pe piaţa europeană şi capătă încrederea cumpărătorilor comezile îi sunt asigurate. Imaginea României va avea şi ea de câştigat de pe urma unor produse alimentare de calitate care se vând în UE. Modalitatea de obţinere a acestui certificat este reglementată prin Ordinul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Durabile 906/30 noiembrie 2007.

 
“Produs natural 100%, fără aditivi alimentari şi fără zaharuri adăugate (zaharoză, glucoză, fructoză, sirop de glucoză-fructoză). Magiunul conţine zaharuri naturale din prune (14,5 grame), fructoză la 100 de grame şi (9,2 grame) glucoză la 100 grame.”
Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi

×
Subiecte în articol: bun de consum produs grame