Locul de muncă este parte din viaţa noastră, fie că ne place sau nu. Astfel, şi stresul devine o parte firească a vieţii, acesta fiind modalitatea în care corpul nostru răspunde solicitărilor din viaţa profesională.
Câteodată se întâmplă ca reacţiile noastre să fie exagerate, generând stări anxioase, boli psihosomatice, disconfort, iritabilitate şi alte complicatii mintale şi fizice. Acest lucru nu trebuie să ne conducă la ideea că stresul trebuie eliminat, ci la faptul că trebuie să învăţăm să-l gestionăm eficient.
Nivelul de stres depinde de fiecare individ
Reacţia noastră la stres este subiectivă, depinzând de importanţa pe care o atribuie fiecare persoană în parte activităţii profesionale, dar şi vieţii de zi cu zi în general. Solicitările pot produce stresul psihic doar dacă individul anticipează faptul că nu va fi capabil să le facă faţă. Anticipând consecinţele, ne putem modifica starea de stres fie prin evitarea solicitărilor, fie prin îndeplinirea acestora cu un consum nervos tolerabil, fie schimbându-ne optica asupra solicitărilor, minimalizându-le.
Se vorbeşte şi despre stresul de subsolicitare prin monotonie, rutină, lipsa de stimulare şi informaţie care împiedică individul să-şi manifeste toate posibilităţile, să-şi mobilizeze şi să-şi folosească resursele.
Cum gestionezi situaţia?
Citește articolul complet pe RevistaFelicia.Ro