Substanţele chimice folosite pentru fabricarea ambalajelor alimentelor, a pesticidelor, a ţesăturilor, a covoarelor şi a produselor de îngrijire personală pot duce la apariţia infertilităţii la femei, arată un studiu realizat de medici americani.
Perflourinatele (PFO), substanţele incriminate de cercetători, se găsesc în ambalajele ce trebuie să reziste la grăsimi: popcorn pentru microunde, cutii de pizza etc. Femeile care au participat la studiu aveau în sânge o cantitate de perflourinate cu valori între 6,4 nanograme/ml şi 106,7 nanograme/ml. În cazul celor din grupa de risc, riscul de infertilitate era mai mare cu aproape 134%, faţă de cele care aveau cantităţi mai mici din aceste substanţe chimice în sânge. Cercetătorii americani au explicat că PFO interferează cu hormonii din organism.
ÎN EUROPA
Anul trecut, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară (EFSA) a publicat un punct de vedere legat de aceste substanţe. Cercetătorii de aici au stabilit o doză zilnică tolerabilă de 150 nanograme/kg corp şi au arătat că persoanele cu riscul cel mai mare de a fi contaminate nu depăşesc această cantitate. Totuşi, Consiliul EFSA a recomandat realizarea de teste suplimentare, pentru a vedea care sunt efectele asupra dezvoltării fătului.
Citește pe Antena3.ro