x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Suc de păpădie pentru ficat

Suc de păpădie pentru ficat

de Georgeta Licsandru    |    26 Mar 2008   •   00:00
Suc de păpădie pentru ficat
Sursa foto: iSTOCKPHOTO/

Păpădia furnizează vitamine­le şi mineralele de care avem nevoie pentru a trece uşor peste astenia de primăvară. În acelaşi timp, conţine substanţe care protejează ficatul şi îl ajută să elimine toxinele.

Păpădia furnizează vitamine­le şi mineralele de care avem nevoie pentru a trece uşor peste astenia de primăvară. În acelaşi timp, conţine substanţe care protejează ficatul şi îl ajută să elimine toxinele.

 

Primăvara, frunzele de pă­pădie pot fi adăugate fie în salate, fie în supe. Păpădia are un gust uşor amărui, de aceea în salate trebuie amestecată cu alte legume: salată verde, ceapă ver­de, frunze de spanac, ridichi, leurdă sau untişor. Nutriţioniştii ne sfătu­iesc de asemenea ca păpădia să fie adăugată în supă cu câteva minute înainte de a lua mâncarea de pe foc, pentru a nu distruge vitaminele şi mineralele. “Unele persoane evită păpădia din cauza gustului uşor amărui. Proprietăţile extraordinare ale acestei plante se datorează tocmai substanţelor care îi dau gustul amărui. Datorită acestor substanţe, păpădia stimulează funcţia de deto­xifiere a organismului, curăţă fica­tul, bila, stimulează diureza. Substanţele care dau gustul amărui fac ca pă­pădia să deschidă apetitul şi să sti­muleze digestia”, arată prof. dr Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. În acelaşi timp, salatele de păpădie sau infuziile din frunzele acestei plante sunt de ajutor persoanelor supraponderale. Păpădia are efect diuretic puternic, eliminând retenţiile de apă din ţesuturi. De asemenea, stimulează reducerea ţesutului adipos.

 

VITAMINE. Frunzele de pă­pădie, consumate sub formă de salată proaspătă, sunt o bună sursă de fier, cupru, potasiu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, C şi D. De aceea, curele cu păpădie asigură organismului vitaminele şi mi­neralele necesare pentru ate­nuarea simptomelor specifice asteniei de primăvară: senzaţie de slăbiciune, stări de nervozitate, an­xietate. În acelaşi scop poate fi folosit şi sucul din frunze de pă­pă­die, care este un foarte bun tonic pentru organism. Pentru a pregăti sucul, frunzele de păpădie se taie mă­runt, se adaugă un pahar cu apă şi se pun în mixer. Se beau unul-două pahare zilnic.

 

Proprietăţi

Frunzele de păpădie sau su­cul din frunze au proprietăţi laxative, prevenind cancerul de colon. Frunzele de păpădie sunt sursă bună de fibre alimentare, care împiedică absorbţia grăsimilor şi reglează nivelul colesterolului în organism. “Păpădia, ca de altfel toate verdeţurile de primăvară, este bogată în potasiu, necesar bunei funcţionări a inimii. De asemenea, furnizează o cantitate apreciabilă de calciu util în contracţia musculară, în funcţionarea sistemului nervos şi a sistemului osos. Consumul verdeţurilor de primăvară protejează împotriva cataractei prin conţinutul ridicat de beta­caroten. Pentru aceasta trebuie să le mâncăm crude, adăugate în salate cu sau fără uleiuri de măsline, de rapiţă”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


georgeta.licsandru@jurnalul.ro

×