x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Suc de păpădie pentru ficat

0
Autor: Georgeta Licsandru 26 Mar 2008 - 00:00
Suc de păpădie pentru ficat iSTOCKPHOTO/

Păpădia furnizează vitamine­le şi mineralele de care avem nevoie pentru a trece uşor peste astenia de primăvară. În acelaşi timp, conţine substanţe care protejează ficatul şi îl ajută să elimine toxinele.

Păpădia furnizează vitamine­le şi mineralele de care avem nevoie pentru a trece uşor peste astenia de primăvară. În acelaşi timp, conţine substanţe care protejează ficatul şi îl ajută să elimine toxinele.

 

Primăvara, frunzele de pă­pădie pot fi adăugate fie în salate, fie în supe. Păpădia are un gust uşor amărui, de aceea în salate trebuie amestecată cu alte legume: salată verde, ceapă ver­de, frunze de spanac, ridichi, leurdă sau untişor. Nutriţioniştii ne sfătu­iesc de asemenea ca păpădia să fie adăugată în supă cu câteva minute înainte de a lua mâncarea de pe foc, pentru a nu distruge vitaminele şi mineralele. “Unele persoane evită păpădia din cauza gustului uşor amărui. Proprietăţile extraordinare ale acestei plante se datorează tocmai substanţelor care îi dau gustul amărui. Datorită acestor substanţe, păpădia stimulează funcţia de deto­xifiere a organismului, curăţă fica­tul, bila, stimulează diureza. Substanţele care dau gustul amărui fac ca pă­pădia să deschidă apetitul şi să sti­muleze digestia”, arată prof. dr Gheor­ghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. În acelaşi timp, salatele de păpădie sau infuziile din frunzele acestei plante sunt de ajutor persoanelor supraponderale. Păpădia are efect diuretic puternic, eliminând retenţiile de apă din ţesuturi. De asemenea, stimulează reducerea ţesutului adipos.

 

VITAMINE. Frunzele de pă­pădie, consumate sub formă de salată proaspătă, sunt o bună sursă de fier, cupru, potasiu, calciu, fosfor, vitaminele A, B, C şi D. De aceea, curele cu păpădie asigură organismului vitaminele şi mi­neralele necesare pentru ate­nuarea simptomelor specifice asteniei de primăvară: senzaţie de slăbiciune, stări de nervozitate, an­xietate. În acelaşi scop poate fi folosit şi sucul din frunze de pă­pă­die, care este un foarte bun tonic pentru organism. Pentru a pregăti sucul, frunzele de păpădie se taie mă­runt, se adaugă un pahar cu apă şi se pun în mixer. Se beau unul-două pahare zilnic.

 

Proprietăţi

Frunzele de păpădie sau su­cul din frunze au proprietăţi laxative, prevenind cancerul de colon. Frunzele de păpădie sunt sursă bună de fibre alimentare, care împiedică absorbţia grăsimilor şi reglează nivelul colesterolului în organism. “Păpădia, ca de altfel toate verdeţurile de primăvară, este bogată în potasiu, necesar bunei funcţionări a inimii. De asemenea, furnizează o cantitate apreciabilă de calciu util în contracţia musculară, în funcţionarea sistemului nervos şi a sistemului osos. Consumul verdeţurilor de primăvară protejează împotriva cataractei prin conţinutul ridicat de beta­caroten. Pentru aceasta trebuie să le mâncăm crude, adăugate în salate cu sau fără uleiuri de măsline, de rapiţă”, arată prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.


georgeta.licsandru@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   alimentaţie sănătoasă,   păpădie,   păpădia

 



Mai multe titluri din categorie

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia

Tulpina de COVID-19 din sudul Africii a fost descoperită în Belgia
Noua tulpină a virusului SARS CoV-2 a fost descoperită în Belgia. Este vorba despre un pacient care a călătorit în străinătate recent, au anunțat autoritățile belgiene. Aceasta provoacă îngrijorare...

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri

Te confrunți cu stări de oboseală și slăbiciune? Renunță la aceste 3 obiceiuri
În momentul de față treci printr-o perioadă în care te simți constant obosit, ești în imposibilitatea de a-ți duce la final sarcinile zilnice, sau nu dai randament maxim? Corpul tău îți cere pauze mult prea...

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 

Boli ce pot apărea la menopauză și cum le combatem prin alimentație 
Galerie Foto Perioada menopauzei este una adesea mai complicată, de aceea e bine să adoptăm din timp un stil de viață cât mai sănătos, astfel încât să reușim să ne adaptăm cât mai bine. În mod normal, menopauza apare...

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii

EMA recomandă autorizarea vaccinului Pfizer la copii
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a recomandat, joi, autorizarea vaccinului anti COVD-19 produse de Pfizer pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani de către Comisia Europeană. Președintele...

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață

Insomnia și problemele de somn pot cauza boli și tulburări ale stilului de viață
Galerie Foto În ziua de azi, oamenii moderni sunt stresați, unii suferă de depresie și anxietate și tind să aibă probleme de somn. Conform statisticilor, aproape jumătate din oamenii din SUA au probleme cu somnul și...

Botox versus Acid Hialuronic

Botox versus Acid Hialuronic
Cu toate că tratamentele cu botox și acid hialuronic sunt din ce în ce mai frecvente, multora nu le este foarte clar care este diferența între cele două substanțe Am întrebat medicii specialiști în chirurgie...

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării

Valeriu Gheorghiţă: Miocardita este mai frecventă după infecția cu COVD-19 decât ca urmare a vaccinării
Miocarditadezvoltată în urma infecției cu COVID-19 este mai frecventă decât după administrarea vaccinurilor, precizează Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV. "Ceea ce vom face în perioada următoare...

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor

Valeriu Gheorghiță face precizări despre vaccinarea copiilor
Comisia Europeană ar putea aproba, vineri, administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii între 5 și 11 ani, a spus Valeriu Gheorghiță, președintele Comitetului național de coordonare a activităților pr...

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 

Meduzele și insectele, mâncarea viitorului 
Galerie Foto Comisia Europeană a aprobat recent folosirea drept hrană a unui anumit tip de lăcuste și este a doua decizie de acest fel luată anul acesta. Se întâmplă pentru că odată cu creșterea spectaculoasă a populație...

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale

Un antiviral necesar pacienților cu forme grave de COVID-19 a ajung în spitale
Ministerul Sănătății a anunțat luni că a distribuit, în weekend, un număr de 1470 flacoane de Tocilizumab de 400 mg. Medicamentele au fost ridicate de direcțiile de sănătate publică de la Unifarm în...
Serviciul de email marketing furnizat de