x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Suc pentru copii cu 14 E-uri

Suc pentru copii cu 14 E-uri

de Cristina Andreea Calin    |    01 Mai 2008   •   00:00
Suc pentru copii cu 14 E-uri

CE BEM, CE MÎNCĂM
Bolero este un pliculeţ mic, în care se află un praf din care va rezulta o băutură răcoritoare instant cu aromă de cireşe fără adaos de zahăr. Trebuie doar amestecat cu apă.



CE BEM, CE MÎNCĂM
Bolero este un pliculeţ mic, în care se află un praf din care va rezulta o băutură răcoritoare instant cu aromă de cireşe fără adaos de zahăr. Trebuie doar amestecat cu apă. Producătorul ne atrage atenţia că o doză reprezintă doza zilnică de vitamina C. Numai că acest beneficiu este eclipsat de ingredientele folosite: "acidifianţi: acid citric (E 330), acid malic (E 296), arome identic naturale (n.r. – artificiale), îndulcitori: maltodextrină, aspartam (E 951) (conţine fenilalanină), zaharină (E 954), acesulfam K (E 950), corectori de aciditate: citrat trisodic (E 331), fosfat tricalcic (E 341), agenţi de îngroşare gumă xantan (E 415), carboximetilceluloză (E 466), gumă arabică (E 414), antioxidant: vitamina C (E 300) (acid ascorbic), stabilizant (carbonat de calciu) (E 170), coloranţi alimentari sintetici: azorubină (E 122), bleu brillant FCF (E 133)". De pe eticheta nutriţională aflăm următoarele informaţii: "energie: 1.7 kcal/7.32 kj, proteine 0,03 g, glucide 0,2 g, lipide 0 g, calciu 8 mg 1% dzr, vitamina C 4 mg 6,7 % dzr".


ANALIZĂ. Din acest praf se va reconstitui o băutură în a cărei structură intră aproape numai aditivi, acidifianţi, edulcoranţi, agenţi de îngroşare, stabilizatori, corectori de aciditate, coloranţi chimici de sinteză. Componentele nu au nici o valoare nutritivă, fiind nocivi. Dintre cei 14 aditivi utilizaţi, cei mai periculoşi sunt edulcoranţii artificiali: aspartamul, zaharina şi acesulfamul-K. Toţi sunt catalogaţi de Agenţia Internaţională de Cercetări în Cancer ca fiind cancerigeni. Produsul nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, adolescenţilor, persoanelor cu afecţiuni neurodegenerative, suferinzilor de cancer, de boli ale tractusului digestiv, celor cu densitate osoasă scăzută şi osteoporoză, celor cu afecţiuni dermatologice, alergicilor, bătrînilor.


×
Subiecte în articol: bun de consum