Consumul de băuturi carbogazoase în copilărie duce la obiceiuri alimentare nesănătoase la maturitate, mai ales în gazul persoanelor de sex feminin. Studiul a fost realizat de o echipă de cercetători americani pe un grup de fetiţe de 10 ani, care au început să bea sucuri acidulate încă de la 5 ani.
Acestea au fost urmărite pe o perioadă de 10 ani. Pe durata cercetării, acestea nu au reuşit să aibă o dietă care să întrunească standardele unei alimentaţii sănătoase. Laura Fiorito, conducătoarea studiului şi medic în cadrul Centrului pentru Obezitate Infantilă Penn State, a declarat că nu a fost important ceea ce fetiţele au consumat, cât mai degrabă ceea ce ele nu au mâncat. De exemplu, aceasta a subliniat că subiecţii care au băut sucuri carbogazoase încă din copilărie au consumat o cantitate mult mai mică de lapte decât cei cei care au evitat băuturile acidulate.
În cercetarea publicată în Journal of the American Dietetic Association se arată că aportul adecvat de nutrienţi este foarte important pentru dezvoltarea ulterioară a fetiţelor. De exemplu, aportul scăzut de calciu duce la maturitate la maladii ale sistemului osos, iar consumul de zaharuri rafinate în cantităţi mari pregăteşte terenul pentru carii şi alte afecţiuni stomatologice sau diabet de tip 2. Institutul de Medicină din SUA recomandă ca fetele cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani să aibă un aport zilnic de 65 de miligrame de vitamina C. Studiul menţionat arată că cele care beau sucuri carbogazoase consumă maximum 55 miligrame/zi, iar cele care sunt mai atente la ceea ce beau - 70,5 mg. De asemenea, cercetarea a scos în evidenţă că acelea care consumă sucuri zilnic au un aport scăzut de fibre, proteine, vitamina D, calciu, magneziu, fosfor şi potasiu, dar ingerează o cantitate foarte mare de zaharuri rafinate.
Îngrijorător este faptul că pe măsură ce cresc fetele consumă din ce în ce mai multe băuturi acidulate. Există, de altfel, alte cercetări care au scos la iveală faptul că unii părinţi introduc în dieta copiilor astfel de sucuri încă de la vârsta de 2 ani. Din această cauză apar la maturitate o serie de probleme de sănătate grave, începând cu obezitate, care are asociate maladii cronice, unele dintre ele incurabile. De asemenea, Laura Fiorito a arătat că obiceiurile alimentare ale părinţilor se regăsesc în cele ale copiilor. De aceea, Academia Americană de Pediatrie a recomandat în anul 2001 impunerea unei limite privind cantitatea zilnică admisă de sucuri pentru copii.
Citește pe Antena3.ro