x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Şuncă cu E-uri pentru copii

Şuncă cu E-uri pentru copii

de Mihaela Ionescu    |    11 Iul 2009   •   00:00
Şuncă cu E-uri pentru copii
Sursa foto: /Jurnalul foto

Polifosfatul, caragenanul şi nitritul de sodiu sunt trei aditivi alimentari care nu sunt indicaţi în alimentaţia copiilor şi totuşi se găsesc pe lista de ingrediente a produsului "Dodolina", şuncă de pui pentru cei mici. Şunca de pui pentru copii "Dodolina" (Unicarm) este un produs care nu are ce căuta în dieta copiilor din cauza aditivilor alimentari utilizaţi.



Aceştia pot afecta în mod serios sănătatea, ducând la dereglări ale organismului. Polifosfatul de sodiu E452 împiedică asimilarea şi fixarea calciului în oase, putând induce osteoporoză şi/sau depuneri anormale de calciu (cioc de papagal). Aflaţi la vârsta creşterii, copiii au nevoie de calciu, iar acest aditiv nu face decât să dezechilibreze balanţa calciu-fosfor. Caragenanul E407 poate provoca ulcer şi cancer gastric.

Mult mai periculos este nitritul de sodiu E250 care este interzis în dieta copiilor, pentru că poate produce cancer. De asemenea, poate provoca alergii şi urticarie persoanelor sensibile. Doza zilnică admisă pentru toate sursele de nutriţi din alimentaţie este de 0,1 mg/kg corp.

Produsul analizat conţine şi o cantitate mare de sare, care duce la retenţia de apă, la boli renale, cardiovasculare şi la hipertensiune. De asemenea, conţine şi sirop de glucoză, glucid cu index glicemic ridicat şi asborbţie rapidă, care stresează pancreasul endocrin. Acesta va fi nevoit să secrete o cantitate mare de insulină într-o perioadă scurtă de timp, avertizează profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

În urma analizei informaţiilor înscrise pe etichetă, specialistul nostru ne spune că produsul analizat nu este recomandat copiilor, femeilor însărcinate şi care alăptează, supraponderalilor şi obezilor, celor cu maladii renale, hepatice, cardiovasculare, celor cu hipertensiune, alergicilor, celor cu boli dermatologice, persoanelor cu afecţiuni ale tractusului digestiv. Diabeticii vor cere sfatul medicului curant înainte de consum şi vor ţine cont de cantitatea de glucide. Persoanele cu intoleranţă la lactoză vor testa o cantitate mică de produs pentru a vedea care este reacţia organismului.

ETICHETA
Piept de pui 52,5%, proteină vegetală, sare, lapte, stabilizator: polifosfat de sodiu E452, sirop de glucoză, agent de gelificare: caragenan E407, antioxidant: acid ascorbic E300, conservant: nitrit de sodiu E250. Valori nutriţionale: proteine 15,3 g, glucide 3,46 g, lipide 3,46, valoare energetică 98,08 kcal/401,06 kj.

×
Subiecte în articol: bun de consum