x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Supă cu sare şi aditivi

Supă cu sare şi aditivi

de Cristina Andreea Calin    |    02 Iul 2007   •   00:00
Supă cu sare şi aditivi

Compoziţia produsului il plasează in categoria celor periculoase pentru sănătate. Aditivii alimentari folosiţi au o mulţime de efecte adverse.
Supele la plic pot părea la prima vedere o variantă foarte simplă pentru o masă de prănz.

Ce bem, ce măncăm - Femeile insărcinate trebuie să evite produsul

Compoziţia produsului il plasează in categoria celor periculoase pentru sănătate. Aditivii alimentari folosiţi au o mulţime de efecte adverse.
Supele la plic pot părea la prima vedere o variantă foarte simplă pentru o masă de prănz.

Numai că inainte de a turna apa caldă peste compoziţia din plic este necesar să ne aruncăm o privire asupra ingredientelor. Supa de găină cu paste făinoase Carat oferă praf la plic pentru patru porţii. Mai mult de jumătate din compoziţie (59%) e reprezentată de paste făinoase preparate din grău de griş tare. Următorul ingredient este sarea de masă. Din această enumerare rezultă că producătorul a folosit pentru această supă suficient de multă sare incăt să acopere cantitatea pentru o zi. Următoarele ingrediente de pe listă sunt "agent de intensificare a gustului (glutamate monosodic E 621, inozinat disodic E 631, guanilat disodic E 627), aromă, amidon de cartofi, 2,2% carne de găină, grăsime vegetală hidrogenată, 2% grăsime de găină, ţelină, morcovi, zahăr, praz, roşii, agent de separare dioxid de siliciu E 551, pătrunjel, condimente. Poate conţine urme de ou, soia, componente ale laptelui, muştar şi susan".

ANALIZĂ. Produsul nu are etichetă nutriţională, dar din analiza compoziţiei rezultă faptul că este un produs cu un profil nutriţional profund dezechilibrat, cu un exces de glucide şi de sodiu provenit din mai multe surse, ne explică profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. In compoziţia produsului analizat intră şi grăsimile vegetale hidrogenate, periculoase pentru organism, dar şi grăsimi animale saturate (de găină). Agenţii de potenţare a gustului E 621, E 631 şi E 627 sunt neurotoxici, perturbează metabolismul azotului, in special inozinaţii şi guanilaţii, care le pot declanşa hiperuricemicilor crize de gută. Conform compoziţiei, are o densitate energetică ridicată, ne explică specialistul.

CONCLUZII. Gheorghe Mencinicopschi menţionează in urma analizei că supa analizată nu este recomandată copiilor, femeilor care alăptează, insărcinate, diabeticilor, cardiovascularilor, hepaticilor, supraponderalilor şi obezilor, renalilor, suferinzilor de hiperuricemie şi gută, astmaticilor, persoanelor cu afecţiuni dermatologice, suferinzilor de reumatism, celor cu status proinflamator sistemic, cancer şi boli neurodegenerative. Este interzis suferinzilor de celiachie.

×
Subiecte în articol: bun de consum