x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Surpriza prea dulce a oului Kinder

Surpriza prea dulce a oului Kinder

de Cristina Andreea Calin    |    28 Feb 2007   •   00:00
Surpriza prea dulce a oului Kinder

Persoanele cu probleme de greutate, suferinzii de diabet, supraponderalii ar trebui sa evite acest produs din cauza continutului ridicat in zaharuri cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat.

Eticheta produsului, ca a multor altora de pe piata,nu respecta normele europene in vigoare, nespecificand valorile nutritionale.

Denumirea produsului analizat este asa cum ne arata eticheta: "Specialitati crocante in crema de lapte si crema de alune si cacao, cu surpriza". Ingredientele acestuia sunt: "Zahar, lapte praf degresat si integral 18% (lapte praf degresat 13%, lapte praf integral 5%), uleiuri vegetale, grasimi vegetale, alune 7%, cacao pudra degresata 2,5%, faina de grau, masa de cacao, emulgator (lecitina din soia E 322), unt de cacao, praf de albus de ou, aroma, sare, agenti de afanare (carbonat hidrogenat de sodiu E 500, carbonat de amoniu E 503). In total, lapte substanta uscata 18%, cacao substabta uscata 4%". Produsul nu are eticheta nutritionala.

ANALIZA. Este un produs zaharos tipic, avand component major zaharul (zaharoza), cu index glicemic foarte ridicat, contine grasimi vegetale si animale — din laptele praf integral. Nu se specifica natura grasimilor vegetale, daca sunt sau nu hidrogenate sau interesterificate, explica profesorul Gheorghe Mencinicoschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

CONCLUZII. Desi produsul nu are eticheta nutritionala, acest lucru fiind cerut de Regulametul 178/2002 al Uniunii Europene, din compozitie putem deduce un continut ridicat in zaharuri cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat, contraindicat suferinzilor de diabet, supraponderalilor, obezilor, specifica specialistul nostru.

Aceasta recomandare este sustinuta si din faptul ca tot din compozitia produsului rezulta ca acesta are o valoare energetica medie spre ridicata. Fiind un produs recomandat in special copiilor se va testa toleranta acestora la proteina din albusul din ou si la arahide, cunoscut fiind faptul ca ambele au potential alergen ridicat.
Pentru sanatatea copiilor dvs., nu incurajati consumul abuziv!

PRECIZARI
Rubrica "Ce bem, ce mancam" se adreseaza celor care doresc sa afle ce contin alimentele si bauturile consumate zilnic si efectele lor asupra sanatatii. Cititorii isi pot exprima opiniile la numerele de telefon: 021.318.20.37; 021.318.20.43 sau pe adresa de e-mail bundeconsum@jurnalul.ro.
Daca sunteti interesat de caracteristicile unui produs, expediati pe adresa redactiei (Piata Presei Libere, numarul 1-3, corp D, Sector 1, Bucuresti) eticheta acestuia pentru a fi "analizata" de specialistul nostru. Ca modalitate de lucru, precizam ca profesorului doctor Gheorghe Menchinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare ii prezentam compozitia produsului si datele nutritionale preluate din eticheta produsului, fara a-i prezenta produsul.
×
Subiecte în articol: bun de consum