Producătorii de gumă de mestecat din Irlanda vor trebui să plătească o nouă taxă sau să fabrice gumă de mestecat biodegradabilă. Iniţiativa aparţine Grupului Oamenilor de Afaceri Irlandezi (IBAL) Împotriva Gunoiului, care afirmă că 20% din cele 700 de milioane de gume de mestecat vândute anual în Irlanda ajung pe stradă.
Astfel, ei cer fie ca producătorii să participe la curăţenie, fie să plătească o taxă ca să se constituie într-un fond de salubritate. Prin această măsură, membrii IBAL cred că va creşte şi numărul de turişti. Iniţiatorii s-au gândit în primul rând la producători, pentru că aşa cum a declarat un purtător de cuvânt al IBAL pentru ConfectioneryNews.com „schimbarea comportamentului consumatorilor nu este o ţintă realistă.
Suntem un grup de oameni de afaceri şi nu ne dorim să impunem taxe suplimentare, dar este singura modalitate de a-i face pe producători să treacă de la modul convenţional de fabricare a gumei la materia primă biodegradabilă". În proiect este implicat şi ministrul Mediului din Irlanda, John Gormley, care s-a arătat dispus să medieze o discuţie între IBAL şi producătorii de gumă de mestecat. De asemenea, el a declarat că Guvernul nu va mai elibera fonduri pentru campaniile de educare a consumatorilor, pentru că i se par fără rezultat.
Până când se va găsi o soluţie viabilă pentru fabricarea de gumă de mestecat biodegradabilă, ministrul irlandez s-a arătat interesat de impunerea unei taxe în vederea curăţării străzilor.