x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Taxa pe guma de mestecat

Taxa pe guma de mestecat

de Cristina Andreea Calin    |    04 Mai 2010   •   00:00

Producătorii de gumă de mestecat din Irlanda vor trebui să plă­teas­că o nouă taxă sau să fabrice gumă de mestecat biodegrada­bi­lă. Iniţiativa aparţine Grupului Oa­menilor de Afaceri Irlandezi (IBAL) Împotriva Gunoiului, care afirmă că 20% din cele 700 de mi­lioane de gume de mestecat vândute anual în Irlanda ajung pe stra­dă.

Astfel, ei cer fie ca produ­că­torii să participe la curăţenie, fie să plătească o taxă ca să se constituie într-un fond de salubritate. Prin această măsură, membrii IBAL cred că va creşte şi nu­mă­rul de turişti. Iniţiatorii s-au gândit în primul rând la pro­du­că­tori, pentru că aşa cum a declarat un purtător de cuvânt al IBAL pentru ConfectioneryNews.com „schimbarea comportamentului consu­ma­torilor nu este o ţintă realistă.

Suntem un grup de oa­meni de afaceri şi nu ne dorim să impu­nem taxe suplimentare, dar este singura modalitate de a-i fa­ce pe producători să treacă de la modul convenţional de fabricare a gumei la materia primă biode­gra­dabilă". În proiect este implicat şi minis­trul Mediului din Irlanda, John Gormley, care s-a arătat dispus să medieze o discuţie între IBAL şi producătorii de gumă de mestecat. De asemenea, el a de­cla­rat că Guvernul nu va mai eli­be­ra fonduri pentru campaniile de educa­re a consumatorilor, pentru că i se par fără rezultat.

Până când se va găsi o soluţie viabilă pentru fabricarea de gumă de mes­tecat bio­de­gradabilă, minis­trul irlandez s-a arătat interesat de impunerea unei taxe în vede­rea curăţării străzilor.

×
Subiecte în articol: bun de consum