x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Te-ai lăsa pradă hipnozei?

Te-ai lăsa pradă hipnozei?

de Steluta Indrei    |    28 Oct 2008   •   00:00

Peste 70% dintre români declară că s-ar lăsa hipnotizaţi, relevă un sondaj realizat în ţara noastră. Psihologul Mirela Zivari, care a participat la efectuarea acestui sondaj, spune că a observat în ultimul timp un interes crescut al oamenilor pentru ceea ce înseamnă hipnoza şi aplicabilitatea ei. 84% dintre participanţii la sondaj ştiu că prin hipnoză se accesează gânduri inconştiente şi că astfel se poate face apel la acestea pentru rezolvarea unor tensiuni psihice.



În ce cazuri este eficientă terapia prin hipnoză? Psihologul Mirela Zivari spune că hipnoterapia are efecte benefice în anxietate, depresie, atacuri de panică, ticuri, stres cronic, insomnie, activarea unor evenimente uitate, obezitate, renunţarea la tutun sau la alcool, rezolvarea unor probleme de viaţă (divorţ, deces), stimularea proceselor psihice.

Nu este manipulare
În opinia psihologului Mirela Zivari, teama de hipnoză s-a diminuat datorită accesului crescut la informaţii despre acest domeniu, iar cei care se tem încă nu cunosc ce înseamnă această metodă terapeutică. Teama de hipnoză provine din credinţa că persoanele care se lasă hipnotizate ar fi oameni slabi. Unora le este teamă că în transă ar putea dezvălui aspecte foarte intime din viaţa personală sau că nu se vor mai trezi. Altora le este teamă că ar putea fi manipulaţi, că le-ar putea fi induse anumite gânduri împotriva voinţei lor sau că ar putea fi puşi în situaţii jenante. De aceea, psihologul nostru recomandă celor care vor să apeleze la hipnoterapie să se orienteze către un terapeut acreditat.

Oamenii pot fi hipnotizaţi fără voia lor? "Nu, oamenii pot fi hipnotizaţi numai cu acordul lor", subliniază psihologul Mirela Zivari. Dificultăţi majore în inducerea stării hipnotice sunt întâmpinate în cazul celor cu deficienţe mintale sau al celor cu probleme psihice grave. "De fapt, capacitatea de a intra în transă este o caracteristică a oamenilor care dau dovadă de imaginaţie, creativitate. Aceste însuşiri îi ajută, de asemenea, să depăşească mai repede problemele cu care se confruntă", explică Mirela Zivari. Ca să înţelegem mai bine ce înseamnă efectul hipnotic, psihologul compară intrarea în starea de hipnoză cu fenomenul pe care îl trăim când suntem prinşi de acţiunea unui film, roman sau poveste. Suntem scufundaţi în acea acţiune, ne transpunem într-o altă lume.

VERIFICARE. Miturile conform cărora hipnoza este o terapie misterioasă sunt atât de bine întipărite în mintea oamenilor, încât este necesar ca, înainte de a începe terapia prin hipnoză, specialistul să testeze prejudecăţile pacientului. Chiar dacă este un pacient care manifestă disponibilitate pentru hipnoză, terapeutul trebuie să-şi dea seama ce impresie şi-a format despre ea. Scopul este de a verifica dacă pacientul simulează intrarea în transă sau dacă este hipnotizabil.


ŞTIAŢI CĂ
n Termenul hipnoză provine din grecescul "hypnos", care înseamnă somn. În timpul şedinţei de hipnoză, pacientul se află într-o stare de somn profund. El nu este inconştient, dar la trezire nu îşi aminteşte ce s-a întâmplat în timpul transei.

n După o şedinţă reuşită de hipnoză, pacientul se simte relaxat şi capabil să-şi controleze emoţiile. În schimb, dintr-o şedinţă nereuşită de hipnoză, pacientul poate pleca cu dureri de cap, ameţeală, greaţă, stări de confuzie, dezorientare în timp şi în spaţiu.  

×
Subiecte în articol: hipnoza psihologie hipnoz