x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Terapia Tok Sen: cum să te laşi ciocănit ca să fii fericit

Terapia Tok Sen: cum să te laşi ciocănit ca să fii fericit

de Oana Portase    |    21 Sep 2018   •   19:10
Terapia Tok Sen: cum să te laşi ciocănit ca să fii fericit
Sursa foto: Photographer: Suphakaln Wongcompune

Stăm prea mult în faţa calculatorului, stăm cocoşaţi, dormim cu prea multe perne şi apoi ne plângem de dureri de spate, de cap, de gât şi că rămânem înţepeniţi. La toate acestea adăugăm şi stresul cotidian iar organismul ne va da cu siguranţă semnale că ceva nu este în regulă. Tok Sen este un masaj folosit pentru rezolvarea acestor probleme. Tot ce trebuie să faci este să te laşi ciocănit.

Tok este sunetul (cioc!) făcut de instrumentele de lemn cu care ești ciocănit și Sen de la Sen Sib, meridianele sau liniile energetice pe care terapeutul urmărește să de deblocheze. Eu am botezat-o terapia cioc-meridian! Miruna Macavei, instructor de practici chinezești

Masajul cu ciocan, din Thailanda în România

Terapia Tok Sen este destul de cunoscută în Occident dar la noi încă pare un masaj exotic. Tok Sen se face cu niște instrumente speciale de lemn și chiar dacă pare dureros nu este chiar aşa. Cel care îţi face masajul foloseşte un ciocănel din lemn cu care loveşte uşor o daltă, tot de lemn, urmărind meridianele energetice de pe întregul corp. „Se lucrează mult nu doar la nivel energetic, ci și fizic. Oriunde ai încordări, tensiuni, blocaje, terapeutul vine cu vibrațiile vindecătoare și te releaxează. Sunetul instrumentelor de lemn este foarte relaxant, poate induce chiar o stare plăcută de somnolență. Celor cărora le-ar fi teamă că e o terapie dureroasă, le spun să stea liniștiți; dimpotrivă, e foarte plăcută și liniștitoare”, explică Miruna Macavei, instructor de practici chinezeşti, pentru Jurnalul.

Terapia cu ciocănel are numeroase beneficii. Te ajută să scapi de faimoasele gâlme sau noduri, îţi relaxează muşchii, tendoanele, eliberează nervii comprimaţi şi creşte curgerea limfei prin corp. Tok Sen este o terapie recomandată în special pentru cei care se plâng de dureri de gât, de cap, migrene sau amețeli, înțepeneli ale spatelui şi ale zonei omoplaților, au probleme cu braţele sau dureri de picioare. Terapeutul te va ciocăni până îţi va relaxa tot corpul. Masajul este la fel de benefic şi pentru cei care nu au o problemă anume. Poate că nu ai dureri de spate, dar stresaţi suntem cu toţii. O astfel de terapie te va relaxa şi te va ajuta să ai o stare de bine şi să-ţi întăreşti organsimul. Instructorul în terapii chinezeşti mai explică faptul că Tok Sen intensifică circulația sângelui prin mușchi și către ligamente și tendoane, care sunt mai slab vascularizate - durează de două ori mai mult să te recuperezi după o ruptură de tendon decât după una de mușchi - relaxează mușchii și fasciile, asta înseamnă că îți revii mai repede după efort fizic intens. De asemenea, prin vibrațiile produse, Tok Sen îți eliberează fasciile care au blocat nervii periferici aflați de-a lungul vaselor de sânge, fapt care te ajută să ai mai multă circulație, deci energie și flexibilitate. “Terapia Tok Sen se poate combina cu terapia viscerală Chi Nei Tsang, eliberând deci și organele abdominale. În plus, se lucrează și pe cutia toracică unde, pe lângă blocaje și dureri fizice, se adună o mulțime de energii emoționale!”, mai spune Miruna Macavei.

BENEFICIILE TERAPIEI TOK SEN

- scapi de zonele încordate (faimoasele gâlme sau noduri)

- îţi deblochezi mușchii, tendoanele și vasele de sânge

- eliberezi nervii comprimați

- crești curgerea limfei prin corp

Masajul care face minuni pentru spate şi muşchi nu este însă recomandat pentru toată lumea. Nu este indicat să faci Tok Sen dacă eşti însărcinată sau ai născut de curând. Pe lista restricţiilor se află şi cei care au probleme cu inima, au stimulator cardiac, au proteze metalice în corp sau cei care au boli de piele.

RESTRICŢII

– probleme cu inima, gen hipertensiune

- stimulator cardiac

– febră

– proteze metalice în corp

– boli de piele

– dacă ești însărcinată sau ai născut de curând

Masajul Tok Sen nu se face doar pe spate, ci se face pe tot corpul, din tot felul de poziții: întins pe patul de masaj cu fața în sus sau în jos, pe laterale și chiar așezat pe scaun. Chiar dacă ciocănitul poate părea dureros, ritmul şi sunetul îți transmit în corp o stare intensă de relaxare şi este posibil să adormi în timpul terapiei.

×
Subiecte în articol: terapia Tok Sen