Când totul merge bine în cuplu, trecem mai uşor peste problemele zilnice. Când suntem mulţumiţi de relaţia cu partenerul, trecem prin stres şi criză ca raţa prin apă. Înţelegerea în cuplu ne ajută să ne detensionăm şi să ne simţim fericiţi la sfârşit de zi.
Grijile, stresul cotidian nu ocolesc pe nimeni. Zi de zi suntem supuşi presiunilor: la serviciu, la volan, în relaţia cu rudele, când avem de rezolvat probleme de sănătate.... Dar în doi "putem înfrunta şi rezolva mult mai uşor problemele cotidiene, mai ales atunci când găsim înţelegere şi iubire în cuplu. Dacă ne simţim mulţumiţi în relaţie, vom reuşi să trecem cu bine peste stresul cotidian, cu un efort mult redus decât atunci când suntem nemulţumiţi, nefericiţi şi tensionaţi. Când nu există tensiuni suplimentare în relaţia de cuplu, ne direcţionăm mai uşor gândurile, trăirile şi energia spre rezolvarea problemelor care reprezintă sursă de stres. Când relaţia scârţâie şi avem tot felul de frustrări şi nemulţumiri, stresului cotidian i se adaugă şi stresul relaţiei. Prin urmare, încărcătura pe care o avem de suportat este mai mare şi mai greu de susţinut", potrivit psihologului Ştefania Niţă de la Centrul de Psihologie de Acţiune şi Psihoterapie din Bucureşti.
Pastila antistres
După o zi de tensiuni şi de ritm trepidant, orele petrecute alături de partener ne detensionează şi ne ajută ca a doua zi să putem merge mai departe. Lucrurile mărunte - vizionarea unui film în doi, o plimbare în jurul blocului sau în parc etc. - acţionează asupra psihicului nostru ca o pastilă antistres. "Totodată, comunicarea în relaţia de cuplu este un aspect important şi un bun remediu pentru detensionare. Câteva minute în care să putem povesti, să fim ascultaţi şi, la rândul nostru, să îl ascultăm pe celălalt sunt esenţiale pentru relaţie şi pentru noi înşine", spune psihologul.
Numitor comun
Dar ce înseamnă înţelegerea în cuplu? În primul rând, partenerii să ajungă la un numitor comun în ceea ce au de făcut, în proiecte. În al doilea rând, ambii parteneri să aibă aceeaşi viziune asupra vieţii. Dar ceea ce defineşte cu adevărat o relaţie de cuplu reuşită şi echilibrată presupune respectarea şi înţelegerea partenerului, respectarea felului lui diferit de a fi şi, foarte important, a autonomiei acestuia. Este necesară o bună gestionare a propriilor dorinţe, întotdeauna ţinând cont şi de cele ale partenerului de viaţă. "Cei doi trebuie să ştie că pot conta unul pe celălalt în momentele importante ale existenţei lor, să ştie că sunt ascultaţi şi înţeleşi. Cuplurile «reuşite», echilibrate din punct de vedere emoţional, în care partenerii găsesc confort psihic, sunt cele care au pornit dintr-o relaţie de prietenie", potrivit psihologului. Prietenia dintre cei doi este şi mai importantă atunci când în viaţa lor apare un copil.
De partea cealaltă, dacă ne trezim dimineaţa şi ne uităm nedumeriţi la cel sau cea de lângă noi, neînţelegând de ce suntem în acea relaţie, atunci cu siguranţă că relaţia va fi o sursă de stres. "Când ajungem seara acasă şi simţim o stare de disconfort sau regretăm că nu am mai găsit nimic de făcut la birou, acesta este un semn al tensiunii pe care o simţim legată de relaţia în care suntem. Disconfortul interior pe care îl resimţim în asemenea cazuri se poate manifesta prin stări de irascibilitate, insomnie, tristeţe, care merge până la deprimare, scăderea eficienţei în plan profesional", atrage atenţia psihologul Ştefania Niţă.
SFATUL MEDICULUI
"Dacă reuşim să avem acces la ceea ce simţim noi înşine, vom putea avea acces şi la ceea ce simte celălalt. Dacă reuşim să ţinem cont de ceea ce avem noi înşine nevoie, vom înţelege să ţinem cont şi de nevoile partenerului. Cu alte cuvinte, pentru a reuşi să îl înţelegem pe partenerul de cuplu, este necesar să ne înţelegem pe noi înşine", atrage atenţia psihologul Ştefania Niţă.
Citește pe Antena3.ro